Bihać: Penzioneri razočarani izostankom povećanja penzija

Bihać
Kako nam je između ostalog kazao Ahmet Alibabić, predsjednik Udruženja penzionera Grada Bihaća, „član 80. Zakona o PIO-u ne dozvoljava redovno usklađivanje penzija, ukoliko u zadnje dvije godine bruto BDP nije u porastu. Zato se, prema njegovim riječima, ne može ni očekivati povećanje, kako su im već prenijele kolege iz Federalnog saveza, a koji su tu informaciju prethodno dobili iz Vlade Federacije“...

 

U Bihaću je održana redovna izvještajna sjednica Skupštine bihaćkog Udruženja penzionera. Kako je istaknuto, za pet posto je povećana smrtnost penzionera, a planirane aktivnosti, zbog aktuelnih mjera zaštite od koronavirusa, nisu realizirane. 

Unatoč brojnim problemima, isplaćeno je 13.000 maraka pomoći najugroženijim članovima, 56.000 maraka pomoći porodicama preminulih a 60 penzionera je upućeno na banjsko liječenje zahvaljujući vlastitim i sredstvima Vlade USK.

Očekivali su da će, u skladu sa Zakonom o penzijsko – invalidskom osiguranju, doći do povećanja njihovih primanja. Međutim, povećanje će ipak izostati.