Bihać: Peticija roditelja 300 učenika Medicinske škole za nastavak školovanja u KŠC

Home

Bihać: Peticija roditelja 300 učenika Medicinske škole za nastavak školovanja u KŠC


Više od dva sata trajao je sastanak roditelja i uprave Katoličkog školskog centra (KŠC)  koji nimalo nije bio  ugodan. Početak je školske godine, a nastava za oko 300 učenika Medicinske škole krajnje je neizvjesna. Štaviše, direktor don Slavo Grgić obavijestio je roditelje da  Medicinska škola nije uspjela osigurati kod Ministarstva obrazovanja rješenje za rad.

„Očekivali smo da dobijemo rješenje za Medicinsku školu. Kada nismo, pozvali smo roditelje i rekli im da pokušaju naći na drugom mjestu školovanje djece“, kaže direktor Grgić.

Kuda sa djecom, i to na samom početku  školske godine, pitanje je koje je roditelje bacilo u očaj. Kada su prijavljivali svoje školarce, bio je javni poziv i konkurs što su smatrali da je dovoljno za upis.

Podsjetimo, KŠC je proteklih mjeseci u žiži interesovanja javnosti. Sve je počelo u februaru prošle godine kada je resorno ministarstvo ukinulo rješenje o radu Medicinske škole, jer se ispostavilo da  je prekršena procedura pri njegovom izdavanju. Potom se ukjlučila i Skupština  kantona, kako bi se rad škole stavio u pravne okvire, a posljednje što je Katolički centar trebao osigurati je garancija za finansiranje škole od strane osnivača, Banjalučke biskupije. Direktor Grgić kaže da su i taj uslov bili ispunili.

Ministar obrazovanja u Vladi USK, Muhamed Ramić, potvrdio je da njegovo ministarstvo nije moglo izdati odobrenje za rad škole, jer dostavljena garancija, kako kaže, ne može biti dovoljna za njeno finansiranje.

Šta sa 300 učenika, niko u ovom trenutku ne može odgovoriti. Ministar najavljuje nove razgovore sa upravom KŠC, što očekuju i u ovoj školi. U međuvremenu roditelji su potpisali peticiju kojom traže da se njihovoj djeci osigura nastavak školovanja u KŠC.

Podsjetimo i to da je ministar Ramić ranije u Dnevniku RTVUSK bio jasan da u Vladi nemaju ništa  protiv pomenute privatne obrazovne ustanove, a dokaz tome je i sufinansiranje Osnovne škole, produženog boravka i Gimnazije.

Kakav god bio ishod, potrebno je što prije djelovati, jer je školska godina počela. S pravom se može postaviti pitanje i jednima i drugima zašto se dopustilo da problem dočeka septembar, jer umjesto  da se usmjere na učenje, 300 učenika, kako sada stvari stoje, moraju potražiti novu školu. 


(Izvor: RTVUSK)

Topic
Objavio: Tue, 05/09/2017 - 19:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top