Bihać: Prijem za nekadašnje pripadnike Namjenske vojne industrije u gradskoj upravi

Home

Bihać: Prijem za nekadašnje pripadnike Namjenske vojne industrije u gradskoj upravi


Povodom obilježavanja 25. godišnjice formiranja Namjenske vojne industrije 5. korpusa Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je nekadašnje pripadnike NVI koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Evocirajući uspomene, gradonačelnik Fazlić istakao je da je namjenska vojna industrija omogućila borcima Armije R BiH, policije i HVO Regije Bihać da se suprostave vojnički opremljnijoj vojnoj sili i odbrane ovaj dio države Bosne i Hercegovine.

“Vi ste svojim znanjem i iskustvom dali nemjerljiv doprinos u formiranju namjenske vojne industrije koja je uz zarobljavanje neprijateljskog oružja bila jedini način da se braniocima Bihaća i okruga obezbijedi oružje za odbranu” - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Ekrem Šiljdedić, ratni starješina Namjenske vojne industrije zajedno sa svojim saborcima, istakao je da je snalažljivošću i odlučnošću velikog broja inžinjera iz raznih industrijskih oblasti, stvoren već u maju 1992.godine, nukleus vojne industrije koja je za vrijeme agresije imala oko 380 pripadnika, od čega preko 180 iz Bihaća.

“S proizvodnjom se počelo od 11.maja 1992.godine i do kraja rata ostvarili smo impresivne rezultate napravivši našim borcima preko 78.000 ručnih bombi, 38.000 tromblona, skoro 70.000 minobacačkih mina različitog kalibra, 32 minobacača, na desetine hiljada metaka i granata za ostala artiljerijska oruđa” - kazao je Šiljdedić.

Gradonačelnik Fazlić dao je danas i podršku inicijativi da se 11.maj, dan osnivanja Namjenske vojne industrije, uvrsti u kalendar značajnih datuma grada Bihaća.

 

(Izvor: KABINET GRADONAČELNIKA)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 11/05/2017 - 12:45

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top