Bihać: U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci dovoze migrante (VIDEO)

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, na 30. sjednici Gradskog vijeća Bihać osvruno se na aktuelnu migrantsku krizu u tom gradu.

"Migrantsku krizu tretiramo kao elementarnu nepogodu, kao zemljotres, požar. To je nešto što se nama desilo, što mi nismo očekivali i mi na to ne možemo uticati", kazao je Fazlić.

On je zamolio vijećnike da zajedno rješavaju problem sa kojim su se susreli, prenosi Uskinfo.

"Ja podržavam sva rješenja osim batine, progona, deportovanja, trpanja u autobuse i vagone. Sve ono što miriše na rasizam, mržnju, ksenofobiju, nehumanost, ja ne podržavam. Spreman sam da ne budem načelnik ako bi došli u situaciju da Bihać sutra bude sredina koja će se tako ponašati.  Ja ne želim ni da živim u gradu koji bi sutra bio na mapi u Evropi ili svijetu proglašen sredinom u kojoj su ljudi trpani protiv svoje volje u autobuse, vozove, vraćani negdje, tučeni, maltretirani na bilo koji način. Ako ima kakvo rješenje, dajte da ga nađemo".

"Nemojte da nam Hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40, 100 migranta, vraća ih mimo zvaničnog graničnog prelaza. Mene vrijeđa kao Bosanca da neko može iz druge države da uđe na teritorij BIH i da se ponaša po njoj bez obzira koliko to bila prijateljska država. U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać. U RS nađu četiri migranta i MUP ih preda Uredu za strance, izdaju im papir i doprate ih do Bihaća. To je država BiH koja mora na to da utiče i da to rješava", kazao je Fazlić.

Gradsko vijeće Bihaća jednoglasno je danas usvojilo inicijativu koju je tokom aktuelnog sata predložio gradski vijećnik Armin Amidžić a kojom se traži da GV Bihać i Gradska uprava Bihać upute pismeni poziv novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine da u Bihaću održe sjednicu Predsjedništva na temu migrantske krize u Bihaću.

"Također tražim da članovi Predsjedništva BiH zajedno sa gradonačelnikom Bihaća i premijerom USK-a obiđu sve 'privremene' prihvatne centre koji se nalaze u Bihaću. Neka nam barem na taj način pokažu da nismo ostavljeni i sami i neka se fokus problema migranata u BiH pod hitno prebaci na Grad Bihać, jer ovdje bez lažnog pretjerivanja, uzbuna je odavno trebala biti oglašena od strane samog vrha države", naveo je u svojoj inicijativi vijećnik Amidžić.