Bihać: U Đačkom domu vrše se pretresi (FOTO)

U Đačkom domu u Bihaću u ponedjeljak navečer izbili su veliki sukobi među migrantima, prilikom čega je napadnuta i policija, kao i uposlenici zaštitarskih agencija koje osiguravaju ovaj objekt. Ispaljeni su i hici upozorenja, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u USK.

Prema informacijama koje smo dobili u MUP-u USK, sve je počelo sinoć oko 18 sati kada je počela tuča između dva migranta iz Irana F. F. (1990.) i S. R. (1991.). U fizičkom obračunu i uz upotrebu drvenog predmeta S. R. je nanio teške tjelesne povrede F. F., nakon čega su na mjesto događaja izašli pripadnici bihaćke policije.

Oko 19:40 sati Policijskoj stanici Bihać obratili su se zaštitari koji rade na osiguranju Đačkog doma, prijavivši da je unutar kampa došlo do fizičkog obračuna više migranata te da ima povrijeđenih osoba, od kojih je jedna zadobila povrede upotrebom hladnog oružja.

"Na mjesto događaja upućeno je više policijskih patrola koje su u razgovoru sa zaštitarima došle do saznanja da je prilikom podjele hrane došlo do fizičkog obračuna između više migranata te da su zaštitari upotrijebili suzavac kako bi smirili situaciju, a osobe koje su započele fizički obračun udaljile su se u nepoznatom pravcu. Svi migranti koji su povrijeđeni, bilo od fizičkog sukoba ili od upotrebe suzavca, prevezeni su u Kantonalnu bolnicu Bihać gdje im je ukazana liječnička pomoć", kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Vršenjem uviđajnih radnji istražitelja Odjeljenja kriminalističke policije u Bihaću i obavljenim razgovorima s migrantima došlo se do saznanja da je grupa Afganistanaca fizički nasrnula na grupu Iranaca te da u sklopu Đačkog doma postoji grupa Afganistanaca koja konstantno fizički maltretira ostale migrante.

"Prilikom obavljanja razgovora s migrantima iz Irana, više desetina migranata nasrnulo je na iranske migrante i na policijske službenike i zaštitare koji su osiguravali mjesto događaja, dok su migranti koji su se nalazili unutar zgrade Đačkog doma bacali kamenje i druge čvrste predmete na policijske službenike, pri čemu su oštetili službeno policijsko vozilo i vozilo zaštitarske agencije. U tom trenutku, veća grupa migranata koja se nalazila unutar Đačkog doma i krenula prema policijskim službenicima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, u namjeri da ih fizički napadne, policijski službenik je ispalio četiri hica upozorenja kako bi zaštitio živote policijski službenika i zaštitara, nakon čega su se migranti povukli unutar Đačkog doma", kazala nam je Galić.

Trenutno u Đačkom domu traju veliki pretresi u kojima učestvuje više od 170 policijskih službenika, a o događaju je upoznato i Tužilaštvo USK.

 

FOTO: RTVUSK