Bihaćka građanska inicijativa: agregatno stanje u BiH - ni rat, ni mir

Građanski forum Bihaćka građanska inicijativa danas je održala konferenciju za medije na temu „Zašto se BiH uporno drži u stanju ni rata ni mira?“. Stava su da BiH trenutno proživljava svoje najteže dane od agresije. Naglašavaju da SNSD gura državu u službu interesa Srbije i Rusije, a HNS se otvoreno pojavljuje kao treći entitet i njegov rad je u službi Hrvatske u posljednje vrijeme proizveo nekoliko krupnih političkih afera

Cilj održavanja konferencije je da upozore građane i javnost da kako ističu priče o novom ratu u BiH ne treba potcjenjivati. Kažu i unutarnja i međunarodna situacija pogoduje takvim pričama.

Realnost govori kako nije formirana državna vlast, privreda je u padu, uvoz raste, sve je više siromaštva, mladi odlaze. Ističu, političari su istrošili sve priče, ostala je još samo ratna. Kažu, najveću krivicu snose političari. Kao zaključak traže da države garanti Dejtonskog sporazuma upozore potpisnike na obavezu dosljednog sprovođenja, osnaživanje pozicije Visokog predstavnika te da političke snage koje su pobijedile na posljednjim izborima u interesu glasača stvore uvjete za raspisivanje vanrednih Općih izbora, kako prenosi RTV USK.