Bihaćki džemat Čekrlije obnavlja džematsku kuću a nedostaje im sredstava

Bihaćki džemat Čekrlije doveo je drugog imama, mladog efendiju Harisa Dedića, a da bi njegov angažman u potpunosti bio rješen, potrebno je obnoviti unutrašnjoj imamske kuće, koja je u lošem stanju, kako bi se stvorili uslovi za stalni boravak efendije Dedića u džematu.

Bihaćki džemat Čekrlije doveo je drugog imama, mladog efendiju Harisa Dedića, a da bi njegov angažman u potpunosti bio rješen, potrebno je obnoviti unutrašnjoj imamske kuće, koja je u lošem stanju, kako bi se stvorili uslovi za stalni boravak efendije Dedića u džematu.

-Rekonstrukciju radimo u tri faze od čega je prva faza unutrašnja adaptacija prizemlja da bi se efendija imao gdje smjestiti. Imamo nešto sredstava ali nam je potrebno još kako bi to uspjeli realizirati. Druga faza je rekonstrukcija potkrovlja i krova kuće i na kraju treća i posljednja faza koja obuhvata fine radove na utopljavanju objekta, fasadi i okućnici - objašnjava Suad Hodžić, član džematskog odbora

Upućuju apel za pomoć

Dolazak novog imama i pokretanje akcije obnove džematske kuće aktiviralo je i ujedinio mještane naselja Čekrlije. Trenutno je prikupljeno oko 7000 marak i to su uglavnom sredstava lokalnih mještana. S obzirom da je ovo relativno mali džemat i da broji oko stotinjak kuća, svaki vid pomoći bi im dobro došao. Stoga apeluju na sve ljude dobre volje, da se priključe ovoj akciji i svojim radom ili novcem pomognu njenu realizaciju.

-S obzirom da smo zahvaljući džematlijama uspjeli prikupiti novac za prvu fazu rekonstrukcije džematske kuće, odlučili smo se i na drugu fazu koja se odnosi na promjenu krova kuće i uređenja sprata. Da bi smo to realizirali potrebna su nam dodatna sredstva. Stoga koristim ovu priliku da pozovem sve ljude dobre volje da se, onoliko koliko su mogućnosti, uključe u ovu akciju i pomognu naš džemat u ovim mubarek danima kada se dobra djela višestruko nagrađuju - kaže efendija Dedić