Bijela kuga i iseljavanje prazne učionice u BiH

Podatak da se iz godine u godinu u BiH smanjuje broj učenika upisanih u osnovne i srednje škole ne zabrinjava nadležne institucije u BiH. Pokazuju to i posljednji podaci Ministarstva civilnih poslova dostavljeni Vijeću ministara BiH.

Uprkos tome što je evidentno da je u tekućoj školskoj godini u osnovne i srednje škole upisano oko 22.000 učenika manje nego u prošloj, ova brojka za vlasti je tek statistički podatak "primljen k znanju".

 Navodna briga

Nema prijedloga da budu utvrđeni uzroci koji iz godine u godinu prazne učinioce niti mjera koje će dovesti do toga da škole ponovo ispuni dječija graja.

Sramotno je da se tek nagađa da su razlozi što je na hiljade učenika manje u bh. školama konstantno opadanje nataliteta i iseljavanje iz BiH.  

No, uprkos brojnim zavodima, službama i čak deset kantonalnih, dva entitetska i jednom državnom ministarstvu koji se „brinu“ obrazovanju u našoj zemlji, niko nema odgovor na to kako riješiti ovaj problem. Očigledno je da se na jednoj od najvažnijih oblasti u zemlji potvrdila ona narodna „sto baba, kilavo dijete“.

Posao nadležnih tek se sveo na to da sabiru i oduzimaju razlike u broju upisanih nekad i sad.  

U BiH ima 1.817 osnovnih škola u koje trenutno ide 282.946 učenika, 19.187 manje nego godinu ranije.   

S druge strane, u 311 srednjih škola znanje stječe 124.148 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu za 2.676 učenika manje. 

Jasno je da se opadanje novoupisanih u osnovne škole odražava na upise u srednje škole, a samim tim i na fakultete.

Manje i studenata 

U ovoj akademskoj godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrirane studije, u zimski semestar upisana su 93.984 studenta.  

Zabrinjavajući je podatak i da je u posljednjih pet godina u našoj zemlji za 19.306 smanjen broj studenata u odnosu na raniji period, a zasigurno je da će u godinama koje dolaze ove brojke biti još crnje. Stoga bi se kod vlasti u BiH konačno trebao upaliti alarm da nešto učine.

Zanimljivo je da, dok se smanjuje broj studenata, istovremeno raste broj fakulteta u BiH. Prema zvaničnim podacima, trenutno ima 50 licenciranih visokoškolskih ustanova, dok se na listi akreditiranih visokoškolskih institucija Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nalazi 30 visokoškolskih ustanova, od čega dvije s uvjetnom akreditacijom. 

Ukupni javni izdaci za formalno obrazovanje u Federaciji BiH u 2017. godini iznosili su 841.304.201 KM, a u Republici Srpskoj 407.935.376 maraka