Bili na sistematskom pregledu: Učenicima data pogrešna vakcina

.
Grešku su tek nedavno otkrili, a učenici su umjesto aktivne vakcine koja traje do 10 godina, dobili pasivnu zaštitu od infekcije tetanusom, koja traje svega par mjeseci

 

Zdravstveni centar u Slovenskoj Bistrici saopštio je danas da je prošle jeseni greškom data pogrešna vakcina protiv tetanusa grupi učenika koji su tada došli na sistematski pregled.

Grešku su tek nedavno otkrili, a učenici su umjesto aktivne vakcine koja traje do 10 godina, dobili pasivnu zaštitu od infekcije tetanusom, koja traje svega par mjeseci, prenosi portal 24hr.

Kako se navodi, greška nema posljedice po primaoce vakcine.

Nakon pažljivog pregleda i analize, došli smo do zaključka da incident nije imao nikakve posljedice po zdravlje ljudi. Izvinjavamo se zbog incidenta – objasnila je direktorka Doma zdravlja Bistrica Urška Sedmak.

Greška je prijavljena Nacionalnom institutu za javno zdravlje (NIJZ), Ministarstvu zdravlja i svim nadležnim institucijama.

Prema uputstvu NIJZ, uprkos primljenoj dozi, učenici moraju da prime i odgovarajuću dozu vakcine protiv tetanusa, kako je predviđeno godišnjim programom vakcinacije.

Kako se navodi, učenici su pozvani da se vakcinišu sljedeće sedmice.