Bira se nasljednik Angele Merkel: Hoće li Njemačka skrenuti udesno!?

.
Njemačka konzervativna stranka CDU u subotu će izabrati novog čelnika, koji će imati veliku šansu da kasnije tokom godine postane kancelar.

Svega devet mjeseci do općih izbora nijedan kandidat se ne ističe u borbi za mjesto predsjednika stranke koja već 70 godina dominira njemačkom politikom.

Trojica kandidata u utrci su za poziciju lidera CDU-a, ali su njihove kampanje izgubile zamah usljed problema izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ipak, subotnje glasanje moglo bi dovesti do dramatičnog odstupanja od politike konsenzusa, odnosno srednjeg puta, po kojem je Merkel postala poznata u međunarodnim okvirima. Merkel će napustiti političku scenu nakon općih izbora u septembru.

Jedan od kandidata na subotnjim stranačkim izborima je saveznik Angele Merkel Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije njemačke države Sjeverna Rajna-Vestfalija.

No, on zaostaje u anketama protiv kancelarkinog znatno konzervativnijeg suparnika Friedricha Merza koji je naznačio da želi raskid s erom Angele Merkel.

Treći kandidat je stručnjak za vanjske poslove Norbert Roettgen koji u anketama stoji blizu Lascheta.

Ulog na glasanju je veliki, a mnogi ovo opisuju kao drugi najvažniji politički događaj za Njemačku ove godine, uz opće izbore 26. septembra. To je zato što bi pobjednik na subotnjem glasanju zauzeo vodeću početnu poziciju da postane kancelar kada se Merkel nakon općih izbora povuče sa scene.

Krug okupljen oko Merkel forsira Lascheta kao svog favorita. Smatraju ga kandidatom "kontinuiteta". Markus Soeder, čelnik bavarske sestrinske stranke CSU-a, također je izrazio podršku Laschetu.

No, iako je Laschet na početku bio favorit, razni gafovi u postupanju u vezi s pandemijom snizili su njegov rejting u javnosti. S druge strane, Merz, tvrdokorni veteran, obećao je da će skrenuti politku stranke udesno. Neki se boje da bi stare podjele mogle isplivati pod Merzom.

Ipak, on se neće primaknuti krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku.

Bez neke istaknute opcije, mnogi pozivaju konzervativni savez da nekog drugog postavi za svog kancelarskog kandidata. Trenutno je najpopularniji čelnik CSU-a i bavarski premijer Soeder, čiji su snažni odgovori na pandemiju dobili široku pohvalu i pažnju širom države.

Još jedan od kandidata mogao bi biti Jens Spahn, popularni njemački ministar zdravstva koji je podržao Lascheta, ali navodno iza scene i dalje gaji nade za vlastiti uspon.

Inače, Merkel je odstupila sa čela CDU-a 2018. godine nakon 18 godina, ali je ostala na poziciji kancelarke. Zamijenila ju je njena preferirana kandidatkinja Annegret Kramp-Karrenbauer. No, Kramp-Karrenbauer dala je ostavku nakon samo nekoliko mjeseci na tom mjestu zbog skandala u vezi s regionalnim izborima.

Dva sastanka prvobitno planirana za izbor novog čelnika otkazana su zbog krize s koronavirusom. CDU će sada održati svoj prvi digitalni kongres u petak i subotu, a drugi dan će 1.001 delegat glasati za svog novog čelnika.

Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, održat će se drugi krug izbora. Merkel, čija je popularnost porasla u vrijeme pandemije, više je puta rekla da neće podržati nijednog kandidata. No tokom posjeta Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošlog ljeta rekla je da Laschet "ima alate" da bude kancelar.