Biro rada Cazin počinje raditi sa strankama, evo kako će se vršiti redovna javljanja

Rad
OBAVIJEST - BIROI RADA UNSKO-SANSKOG KANTONA POČINJU RADITI SA STRANKAMA OD 27.05.2020.GODINE

S obzirom na mnoga pitanja koja pristižu vezano za prijavu nezaposlenih lica na Biro rada, obavještavamo vas da Biro počinje raditi od 27.05.2020.godine, ali sa posebnim načinom rada. Pročitajte u članku kako će se vršiti rad sa strankama! 

Imajući u vidu aktuelnu epiedemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, radno vrijeme i poslovni procesi u JU Služba za zapošljavanje USK Bihać u periodu dok traje opasnost od širenja korona virusa (COVID-19) organiziraju se na način da će Biroi rada Unsko-sanskog kantona direktno početi raditi sa strankama dana 27. maja 2020.godine.

- U vremenskom periodu rada sa strankama, od 07h-14:30h, ulaz u prostorije Biroa rada se ograničava na način držanja socijalne distance i od toga zavisi boravak broja osoba u zatvorenoj prostoriji, dok će u kancelarijama biti najviše dvije osobe (savjetodavac i nezaposlena osoba).

- U cilju zaštite zdravlja zaposlenika i korisnika usluga potrebno je da sve osobe koje budu dolazile u Biro rada poštuju higijensko – epidemiološke mjere zaštite.

Ispred ulaza Biroa rada bit će postavljena dezobarijera (spužva sa dezinfekcionim sredstvom) gdje će stranke prilikom ulaska u Biro rada dezinfikovati svoju obuću, zatim će izvršiti dezinfekciju ruku dezinfekcionim sredstvom postavljenim na ulazu Biroa rada.

Također, svaka stranka treba da nosi zaštitnu masku, održava socijalnu distancu u i ispred Biroa rada najmanje 1,5 m i poštuje upute i preporuke koje saopće uposlenici Biroa rada. 

Redovna javljanja će se vršiti na slijedeći način:

 

- Nezaposlene osobe koje su stekle pravo na naknadu javljaju se na naredni rok javljanja (Primjer: Ako je redovno javljanje trebalo biti 01.04.2020.godine i stranka se trebala javiti za 30 dana 01.05.2020.godine, ali zbog novonastale situacije nije ni tad mogla izvršiti javljanje, javlja se na svoj naredni rok javljanja 01.06.2020.godine). 

- Nezaposlene osobe koje imaju pravo na zdravstveno osiguranje javljaju se na naredni rok javljanja (Primjer: Ako je redovno javljanje trebalo biti 01.04.2020.godine i stranka se trebala javiti za 45 dana 15.05.2020.godine, ali zbog novonastale situacije nije ni tad mogla izvršiti javljanje, javlja se na svoj naredni rok javljanja 01.07.2020.godine).

Nezaposlene osobe koje su stekle pravo na prijavu, a ne ostvaruju navedena prava, javljaju se na naredni rok javljanja (Primjer: Ako je redovno javljanje trebalo biti 01.04.2020.godine ali zbog novonastale situacije stranka tad nije mogla izvršiti javljanje, javlja se za 120 dana, na svoj naredni rok javljanja 01.08.2020.godine). 

Na ovaj način će se omogućiti naredni rok javljanja radi izbjegavanja prevelike koncentracije nezaposlenih osoba u i ispred Biroa rada, a svaka nezaposlena osoba koja se vodi na evidenciji nezaposlenih osoba mora biti dostupna Službi za zapošljavaje USK Bihać.

 

Prijave/odjave i ostali poslovi savjetodavaca će se vršiti na slijedeći način:

 

-Prve prijave, prijave iz radnog odnosa, odjave, prelaznice i sve ostalo vršit će se u kancelarijama Biroa rada. Savjetodavci za zapošljavanje i rukovodioci rade normalno sve poslove iz svoje nadležnosti uz poštivanje mjera zaštite prethodno opisanih...

 

NAPOMENA: Mole se nezaposlene osobe koje su svoju dokumentaciju za prijavu na evidenciju nezaposlenih osoba poslali putem e-maila ili putem pošte u periodu od 13.03.2020.godine-26.05.2020.godine da prvo telefonski kontaktiraju Biro rada ukoliko nemaju informaciju da li su prijavljeni i koji je datum njihove prijave u Birou rada jer trenutno ne posjeduju bijeli karton javljanja na evidenciju nezaposlenih osoba u kojem stoji datum prijave - da na osnovu tog datuma mogu preračunati svoj naredni rok javljanja na koji trebaju lično doći. 

Ova obavijest je sačinjena radi zaštite zdravlja radnika Biroa rada,nezaposlenih osoba i poslodavaca koji imaju potrebu u Biroe rada. 

 

Image
Biro