Biro rada: Smanjuje se nezaposlenost u Velikoj Kladuši

Najnoviji podaci Biroa rada Velika Kladuša govore da se od maja mjeseca prošle, do maja mjeseca ove godine broj nezaposlenih u Velikoj Kladuši smanjio za 508 lica.

Zadnjeg dana mjeseca maja 2019. godine na evidenciji nezaposlenih bilo je 6.857 lica, a u istom periodu 2018. godine 7.365 lica. Smanjenje nezaposlenosti nije uzrokovano isključivo otvaranjem novih radnih mjesta, koliko odlaskom stanovništva u zemlje Evropske unije. 

Sa evidencije nezaposlenih Biroa rada u mjesecu maju brisano je 235 lica, od toga 94 zbog zaposlenja, a 141 lice zbog nejavljanja i po drugim osnovama. U mjesecu maju zaposlena su 94 lica, od toga 27 lica u inostranstvu, javlja RVK. 

Kad su u pitanju kvalifikovana lica poslodavci najviše traže radnike građevinske struke, kuhare i konobare, te vozače. Sa visokom stručnom spremom traženi su inženjeri građevine, informatičari, te farmaceuti i doktori specijalisti. U mjesecu iza nas bilo je i 125 novoprijavljenih na evidenciji nezaposlenih, od toga 27 radi prestanka radnog odnosa.

Podaci Biroa rada Velika Kladuša govore da je na evidenciji nezaposlenih najviše nekvalifikovanih, njih 3.546, zatim kvalifikovanih, 1.844, te 1.042 lica sa srednjom stručnom spremom. Polukvalifikovanih na evidenciji nezaposlenih je 210 i sa nižom stručnom spremom 20 lica.

Sa višom stručnom spremom posao traži 25, a sa visokom stručnom spremom 165 lica. Na evidenciji nezaposlenih sa visokom stručnom spremom najviše je profesora raznih smjerova, ekonomista i pravnika, inženjera poljoprivrede i sanitarnih inženjera. Sa srednjom stručnom spremom na evidenciji nezaposlenih najviše je ekonomskih tehničara, saobraćajnih tehničara, lica sa završenom Gimnazijom, te poljoprivrednih tehničara.