Izetbegović: Bitka za Žuč je 'majka svih bitaka' u proteklom ratu

Na platou Golog brda na Žuči danas je obilježena 27. godišnjica bitke za brdo Žuč iznad Sarajeva i Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

"Bitka za Žuč je 'majka svih bitaka' u proteklom ratu. Da nije Žuč osvojena, da nije odbranjena, ne bi bilo odbranjeno ni Sarajevo, da nije odbranjeno Sarajevo ne bi bila odbranjena ni Bosna i Hercegovina. Bitke koje su prethodile ovoj na Žuči, poput Pofalićke, to su sve poruke za one koji nas vole i one koji nas ne vole, da se vidi od kojeg su materijala Bosanci i Hercegovci napravljeni. Ovo je jedna od uporišnih tačaka BiH, da je ona pala, teško bi i Sarajevo opstalo. A da Sarajevo nije opstalo, ne bi opstala ni BiH", kazao je Izetbegović.

Naglasio je da imamo dug prema braniocima Bosne i Hercegovine koji smo djelimično odužili.

"Jedan je da ih se sjećamo, da ih ne zaboravimo, da se brinemo o njima, trebamo se brinuti o njihovim porodicama, trebamo se brinuti o onima koje je nažalost Tužilaštvo BiH 'pritisnulo'. Moramo ih braniti onako kako su oni branili nas, politički, pravno, ekspertno i finansijski i nismo to još uvijek odužili. Zadnji dio duga prema onima koji su ginuli za ovu zemlju i krvarili je da završimo ono što su oni počeli, ne smijemo dopustiti da podijele ovu zemlju, da je zaustave na njenom putu. Pokušaće da nas umore, praviće zastoje, da nam prave opstrukcije, da nas smore. Ne smijemo to dopustiti. Nikada ne smije biti tinta u peru političara teža od krvi šehida, nikada nećemo uraditi nešto radi čega bi nas se oni postidjeli“, izjavio je Izetbegović.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Ključna bitka je vođena 8. juna 1992. godine. Tog dana jedinice Teritorijalne odbrane iz tri sarajevske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, boreći se protiv daleko nadmoćnijeg agresora, oslobodile su brdo Orlić, te plato na Žuči.

Ova bitka bila je jedna od ključnih bitaka koje su se odigrale tokom opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nevjerovatan je uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja. Borci iz cijelog Sarajeva bili su sudionici i junaci borbi na Žuči, danas je odata počast svim hrabrim i istrajnim braniteljima koji jesu i koji, nažalost, nisu danas sa nama, navodi se u saopćenju iz Općine Novi Grad, koja je bila i organizator događaja.

Okupljenim građanima, osim Izetbegovića, obratili su se načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, načelnici općina Novo Sarajevo i Vogošča Nedžad Koldžo i Edin Smajić, te Esad Hećo, dobitnik „Zlatne plakete odbrane Općine Novi Grad S

Efendić je istakao važnost bitke koja se vodila na brdu Žuč te naglasio kako je to bila jedna od prvih pobjeda Armije BiH uopće nad mnogo moćnijim neprijateljem. Također je kazao da armijski genarali Atif Dudaković, Sakib Mahmuljin, Ismet Hadžić i drugi, koji su prisustvovali obilježavanju Dana odbrane Općine Novi Grad, i danas vode svoju borbu na sudovima, prenosi N1.

"Ta borba za BiH nikada ne prestaje i mi nikada nećemo odustati od toga. U 1. slavnoj i 2. viteškoj motorizovanoj brigadi koje su branile Žuč i ratovale na drugim ratištima poginula su 1.123 šehida. To je zaista ogroman broj, od čega je veliki broj upravo ovdje na Žuči položio svoje živote, i najmanje što mi možemo učini je da se njih sjećamo i da ne damo ovu zemlju. Dolazeći na Golo brdo, mi čuvamo našu BiH. Prošle godine smo na Žuči otvorili Dom oslobodilaca, od tada pa do danas nije bilo dana, a da neko nije došao na Žuč i neka tako bude uvijek“, kazao je Efendić.

Ovom prilikom uručena su i općinska priznanja, pojedinačna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi rad Sarajevo“ uručena je Esadu Heći, ratnom komandantu 1. bataljona 2. viteške motorizovane brigade ARBiH, za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

„Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ posthumno je dodijeljena Zami Dučiću, dobitniku najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" za izuzetne zasluge u odbrani Općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, kao komandantu Manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade. Priznanje je uručeno Dučićevom sinu Arslanu.

Kolektivna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ dodijeljena je 5. motorizovanoj brigadi 1. korpusa ARBiH, a uručena je Ismetu Hadžiću - Muteleviji.