fbpx Bivša direktorica bihaćkog Doma zdravlja nezakonito zaposlila 35 osoba

Bivša direktorica bihaćkog Doma zdravlja nezakonito zaposlila 35 osoba

Home

Bivša direktorica bihaćkog Doma zdravlja nezakonito zaposlila 35 osoba

Bivša direktorica Doma zdravlja Bihać dr. Anela Kasumović Softić koja je uhapšena 25. januara ove godine u akciji Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) i Federalne uprave policije (FUP) zbog nezakonitog zapošljavanja osoba od kojih je uzimala mito zaposlila je ukupno 35 lica.


Prema Informaciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove o nadzoru iz oblasti rada i radnih odnosa u Domu zdravlja Bihać od bivša direktorica je zaposlila pomenuti broj osoba suprotno Zakonu o radu, odlukama Upravnog odbora ove ustanove i pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji. Kontrola zapošljavanja obuhvatila je cijelu 2018.godinu i januar 2019. do hapšenja.

"Direktorica ustanove je u navedenom periodu primila sedam osoba na radna mjesta koja su bila upražnjena, 13 osoba koja su bila prekobrojna u odnosu na važeći Pravilnik o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, sedam osoba koji su bili prekobrojni u odnosu na ranija dva pravilnika iz 2017. i 2018. godine i 8 osoba koje nisu ispunjavali posebne uslove za radna mjesta", navodi se u ovoj Informaciji.

Zanimljivo je da je bivša direktorica primila devet osoba u radni odnos u periodu od imenovanja nove Vlade USK na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem koji je19. oktobra i 7. decembra prošle godine zaključcima Vlade zabranio nova zapošljavanja u ustanovama i institucijama koje se finansiraju iz budžeta USK.

Prema aktu Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK dr. Anela Kasumović Softić kao direktorica Doma zdravlja Bihać u periodu od 1. oktobra 2018. do 25. januara 2019.godine u radni odnos na odeđeno vrijeme primila je medicinskog tehničara i medicinsku sestru, a na neodređeno 4 doktora medicine, dvije medicinske i jednu višu medicinsku sestru. Finansijskim planom Doma zdravlja za 2018. i 2019. nisu bila planirana nova upošljavanja, a pomenuta lica su primljena bez javnog konkursa.

Kao što je poznato Općinski sud u Bihaću je Aneli Kasumović Softić odredio jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo je tereti da je tokom prošle i početkom ove godine omogućila nezakonito zapošljavanje više od 30 lica u bihaćkom Domu zdravlja te, uz pomoć dvoje posrednika, zahtijevala i primala novčani dar u vrijednosti od 6.000 do 8.000 KM, javlja USKinfo.ba.

Topic
Objavio: Pet, 12/04/2019 - 14:31
Back to top