Bivša MLB zvijezda osuđena zbog seksualnog zlostavljanja

MLB zvijezda
Vaskezu prijeti višegodišnji zatvor

 

Bivša zvijezda bejzbol ekipe Pitsburg Pirati Felipe Vaskez (Vazquez) osuđen je zbog 15 optužbi povezanih sa seksualnim zlostavljanjima i prekršajima nad maloljetnicom i prijeti mu višegodišnji zatvor.

Porota okruga Vestermorlend u američkoj državi Pensilvaniji, proglasila je 29-godišnjaka krivim po 10 tačaka seksualnog zlostavljanja djece, dvije tačke nezakonitog kontakta s maloljetnicom i po jednoj tački seksualnog napada, korupcije maloljetnika i nepristojnog napada na nekoga ispod 16 godina.

Očekuje se da će Vaskezu biti izrečena kazna u roku od 90 dana, a prijeti mu desetljeća zatvora i moguća deportacija u Venecuelu, prenosi Hina.

Vazkez je uhihćen u septembru 2019. nakon što je otkrivena njegova veza s djevojkom. Veza je započela 2017. godine, kada je ona imala svega 13 godina i čestitala mu rođendan na društvenim mrežama.

Vodstvo Major League Baseball (MLB) je suspendiralo Vazkeza kad su prvi put otkrivene optužbe, a s Pitsburgom je raskinuo ugovor.

Prema pisanju Pittsburgh Tribune-Reviewu, Vaskez se suočava s drugim optužbama za dječju pornografiju i nezakonit kontakt s maloljetnicom na Floridi jer je navodno nastavio vezu s djevojkom kad se tamo preselila 2018. godine.

Vazkez je igrao za Vašington Nešnalse (2015-2016) i Pitsburg Pirate (2016-2019), a dva puta je sudjelovao na All-Star susretima.