Bivši borci blokirali granični prijelaz Bijača, najavljene blokade i drugih puteva u FBiH

Bivši borci nezadovoljni postupanjem federalnih organa vlasti blokirali su danas granični prijelaz Bijača. Pored toga, najavljene su blokade i drugih dionica puteva na teritoriji entiteta Federacija BiH.

Od 12 sati bivši borci iz Federacije BiH drže blokiranim granični prijelaz Bijača koji se nalazi u u općini Ljubuški. Poručuju kako će blokade ovog prijelaza potrajati "sve dok budu mogli izdržati". 

Drago Grbavac iz Udruženja Zaboravljeni branitelji rekao nam je da bivši borci ostaju ustrajni u tri zahtjeva koja su uputili organima vlasti u Federaciji BiH prije godinu dana. Kako kaže, riječ je o javnom objavljivanju registra boraca, 6 KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanju finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou. 

"Blokirat ćemo granični prijelaz Bijača sve dok budemo mogli. Ovdje su na nas dovozili policajce i pse. Mi smo se izborili da izađemo. Parlament FBiH je obećao da će za mjesec dana održati sjednicu, a oni nisu uradili ništa. Planiraju nas uvući u august kada idu godišnji odmori, a nakon toga slijedi izborna kampanja", kazao je Grbavac. 

Ističe kako bivši borci nisu budale i da su svjesni šta vlast radi te da oni nisu samovoljno izašli na ulice već su prisiljeni da to urade s obzirom na to da vlasti nemaju nikakvog sluha za njih.

"Najavljene su blokade i drugih dionica. Nismo stupili u kontakt s tim ljudima, ali je najavljeno da će to biti žešće. Mi to ne želimo i nije nam drago zbog toga, ali oni nas očito pokušavaju izigrati. Mi se više nećemo dati jer prešli su svaku mjeru", zaključio je Grbavac.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta.