Bivši direktor tuzlanskog aerodroma osumnjičen za zloupotrebu oko milion KM

aerodrom
Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela

 

Rifet Karasalihović, bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela te zloupotrebu blizu milion maraka.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona su radeći na otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju složenih oblika krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i korupcije, kvalifikovanih teškim posljedicama ili načinom izvršenja, u saradnji i pod nadzorom postupajućeg tužioca, dana 21.10.2020.godine Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, dostavili Izvještaj protiv R. K., rođen 1962.godine iz Tuzle, saopćeno je iz Uprave policije.

Karasalihović se sumnjiči da je obavljajući funkciju direktora Aerodroma od decembra 2018. do decembra 2019.godine u Živinicama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za to pravno lice, počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

- Naime, postoje osnove sumnje da je R. K. novčana sredstva doznačena iz Budžeta FBiH u iznosu od 1.000.000 KM utrošio suprotno njihovoj namjeni - saopćeno je iz Uprave policije.

Navode da su inspektori Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije od decembra 2019. do septembra 2020. godine, Kantonalnom tužilaštvu TK protiv R. K. podnijeli ukupno devet Izvještaja zbog osnovane sumnje da je od decembra 2015.godine do decembra 2019. obavljajući dužnosti direktora Aerodroma počinio 15 krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlasti u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenja službene isprave.