Bivši inspektor o napadu na Mamića: "Postoji tu nekoliko stvari koje su vrlo upitne"

Home

Bivši inspektor o napadu na Mamića: "Postoji tu nekoliko stvari koje su vrlo upitne"

ISTRAŽITELJI su na mjestu napada na Zdravka Mamića u zaseoku Vidovićima nedaleko od Tomislavgrada pronašli dva zrna koja su ispaljena iz vatrenog oružja maloga kalibra, a za počiniteljima se još uvijek intenzivno traga, potvrdili su policijski izvori u Hercegbosanskoj županiji, rekli su iz policije ranije danas.

>> PRONAĐENA ZRNA Na Mamića pucano iz pištolja malog kalibra

Po riječima policijskog dužnosnika bliskog istrazi, očevid je na lokaciji na kojoj je Dinamov savjetnik ranjen u utorak završio sinoć oko 19 sati, a pronađena su dva zrna od metaka kalibra 7,65 milimetara koji se koristi za male pištolje za 'nužnu obranu' ili pak za pištolj strojnicu marke Škorpion.

Jedno od zrna otkriveno je u jednoj od obližnjih kuća, a drugo u Golfu 7.

Zdravko Mamić ranjen je iz vatrenog oružja u predjelu natkoljenice nakon što je stigao u rodno mjesto pokojnog oca kako bi mu zapalio svijeću. Nakon što mu je ukazana liječnička pomoć u Domu zdravlja u Tomislavgradu, Mamić je svojim automobilom otputovao u Zagreb, gdje je primljen u KB Sveti Duh.

"Postoji nekoliko stvari koje su vrlo upitne"

Bivši policijski inspektor Marijan Kraljević King za RTL je ispričao svoje viđenje cijelog događaja. 

"Definitivno se radi o tjelesnom oštećivanju s namjerom koju mi ne znamo. Je li namjera uplašiti, raniti, ubiti – to mi ne znamo. Međutim, postoji nekoliko stvari koje su vrlo upitne. Prvo, to je super laka rana ako je nakon tako kratke obrade mogao dalje putovati, bez opasnosti od infekcije i svih drugih stvari. To za atentatora nije imanentno, atentator je plaćen da izvrši atentat. Prema tome, govorim o incidentu, ranjavanju, ali ne usudim se reći da je riječ o atentatu. Atentat mora eliminirati žrtvu, inače ga ne bi nitko pravio", smatra King.

"Drugo, kalibar je potpuno neadekvatan i neuobičajen za takve stvari, osim kada bi se pucalo rafalnom paljbom iz Škorpiona. To je jedino oružje u kalibru 7,65 svjetski priznato u terorizmu, dakle ne u amaterskim stvarima, koje može koristiti 7,65, ali rafalnom paljbom s prigušivačem, što ovdje definitivno nije slučaj. Sljedeće je pitanje čahura koje su ostale na licu mjesta. Ozbiljan atentator će apsolutno dignuti čahure, zbog forenzičkog istraživanja koje olakšava traganje za njim. Na koncu konca, treba vidjeti u kojim okolnostima i gdje se dogodio taj atentat, kojom prilikom, je li prije toga bila situacija koja se proučavala da bi se napravila sačekuša. Sve je to ne samo amaterski, nego diletantski", objašnjava bivši inspektor.

"Englezi kažu "it is not done". Tako se to ne radi ako govorimo o atentatu. Zato ja odbijam govoriti o atentatu, već govorim o oružanom napadu s posljedicom ranjavanja. Ali treba pogledati više zbog čega, pa se onda može objasniti i što je to. Mamić u ovom trenutku gubi strahovito podršku svuda. Budući da je Mamić društveno-javni radnik, i to značajan, treba mu pomaknuti rejting prema boljem. Znate, naš narod je takav da žrtvu uvijek žali, bez obzira je li netko kaže da je žrtva to i zaslužila. Ne branim ovo, naravno. Tako da su tu pitanje motiva i, po meni, lošeg scenarija. Može biti i nešto apsolutno drugo, zato se i ograđujem. Ovo su moje impresije, nemam forenzičke podatke, nisam bio na licu mjesta, ne znam što je bilo na očevidu i ne znam postoje li prethodna upozorenja. Na koncu, glavno je pitanje kome to koristi osim njemu – nikome", zaključuje King.

Objavljeno: Čet, 24/08/2017 - 07:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top