Bivši malezijski premijer osuđen u korupcijskom skandalu

Razak
Najib Razak je optužen za narušavanje povjerenja, pranje novca i zloupotrebu ovlasti.

 

Bivši malezijski premijer Najib Razak u utorak je proglašen krivim za korupciju po svim točkama optužnice, u prvom suđenju za pronevjeru milijardi dolara iz državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB), prenosi Hina.

Njegov je slučaj test sposobnosti zemlje da se obračuna s korucijom i mogao bi jako utjecati na političku scenu u toj južnoazijskoj državi.

Najib je optužen za narušavanje povjerenja, pranje novca i zloupotrebu ovlasti tako što je navodno primio deset miliona dolara od bivše podružnice SRC International. Izjasnio se da nije kriv.

Milijarde završile na privatnim računima

Svaka od optužbi nosi sa sobom velike novčane kazne i zatvor do 15 ili 20 godina. Najibovi advokati traže odgodu izricanja kazne, a on je uoči presude najavio da će se žaliti na odluku suda. 

Bivšeg premijera, koji je izgubio na izborima 2018., još čega nekoliko suđenja zbog optužbi da je iz 1MDB-a ukradeno ukuono 4.5 milijardi dolara.

Tužitelji tvrde da je više od milijarde dolara iz fonda otišlo na privatne račune.

Najibovi advokati kažu da su ga malezijski financijer Jho Low i drugi službenici iz 1MDB-a uvjerili da je novac koji se slijevao na njegov privatni račun donirala saudijska kraljevska obitelj i da nije ukraden iz SRC-a kao što to tužitelji navode. Low negira tu verziju priče.

Prijave nakon poraza na izborima

Optužbe zbog korupcije u 1MDB prate Najiba više od pet godina. No kaznene prijave stigle su tek nakon njegova poraza na izborima kad je njegov nasljednik Mahathir Mohamad ponovno otvorio istragu.

Odluka suda dolazi samo nekoliko dana nakon što je Malezija postigla nagodbu s Goldman Sachsom vrijednu 3.9 milijardi dolara u vezi s ulogom američke banke u izvlačenju novca iz 1MDB-a.