Bivši nacistički čuvar protjeran iz SAD-a u Njemačku

.
Ministarstvo pravde SAD-a saopćilo je da je bivši čuvar nacističkog koncentracionog logora deportovan u subotu u Njemačku.

Friedrich Karl Berger, koji je živio u Tennesseeju i imao njemačko državljanstvo, deportovan je zbog sudjelovanja u akcijama progona koje su provodili nacisti, dok je 1945. služio kao naoružani stražar u sistemu koncentracionih logora Neuengamme.

"Bergerova deportacija pokazuje predanost Ministarstva pravde i njegovih partnera za provođenje zakona da pokažu da SAD nije utočište za one koji su sudjelovali u nacističkim zločinima protiv čovječnosti i drugim kršenjima ljudskih prava", rekao je advokat ministarstva Monty Wilkinson.

Američki imigracijski sudija naredio je deportaciju Bergera, koji u SAD-u živi od 1959. godine, u martu prošle godine.

"Berger je bio smješten u blizini Meppena u Njemačkoj, gdje su zatvorenici držani u zastrašujućim uvjetima i gdje su radili do iznemoglosti i smrti", rekla je tada sutkinja Rebecca Holt.

Njeno mišljenje uslijedilo je nakon dvodnevnog suđenja u kojem je Berger priznao da je spriječio zatvorenike da pobjegnu iz logora Meppen.

Također, rekao je da ne zna da su sa zatvorenicima loše postupali i da su neki umrli.

"Berger je avionom prebačen u Njemačku u subotu i stigao u Frankfurt, gdje će biti ispitan", saopćilo je tužilaštvo Celle.

Ne zna se hoće li mu se suditi u Njemačkoj, tužilaštvo je odustalo od optužbi protiv Bergera u decembru 2020, zbog nedovoljno dokaza.