Bivši visokorangiran inspektor MUP-a RS-a pod optužnicom: Saradnja sa "licem sa potjernice" i više krivičnih djela

č

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvije osobe zbog više krivičnih djela, a zahvaljujući pribavljanjem dokaza iz kriptovanih Sky i Anom aplikacija.
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:
Nedeljka Lubare, rođenog 1975. godine, u vrijeme izvršenja krivičnog djela zaposlen u MUP-u RS, državljanin BiH

Bojana Roguljića, rođenog 1981. godine u Banjoj Luci, ranije osuđivan, državljanin BiH i R Srbije.

Optuženi se terete da su se, krajem 2020. godine, dogovorili da preko državne granice nezakonito u BiH prevedu M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo "Pokušaja ubistva".

Optuženi su znali i da navedeni posjeduje krivotvorene lične dokumente BiH na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom.

Nakon što je optuženi Roguljić korištenjem Sky aplikacije za zaštićenu komunikaciju obavijestio M.I. o navedenom, kao i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u RS te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom sa kojim su optuženi otišli na područje Slovenije, preuzeli potraživano lice te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli na područje Bosne i Hercegovine.

Optuženi Lubura, inače inspektor MUP-a RS-a, tereti se da je počinio krivično djelo "Krijumčarenje ljudi" i "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" iz člana 315. KZ-a RS, a optuženi Roguljić se tereti za krivično djelo "Krijumčarenje ljudi".

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.