Blažuj/ Migranti imaju sportske terene, uskoro će učiti strane jezike i rad na računaru

Osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini u prethodnim sedmicama vrijedno je radilo na dodatnom osposobljavanju privremenog prihvatnog centra za migrante u Blažuju, Općina Ilidža.

U ovom centru, koji je ranije bio kasarna, postojeća osnovna infrastruktura nije zadovoljavala potrebe korisnika, te se pristupilo rekonstrukciji i proširenju kapaciteta.

Splasnuo strah, mještani Blažuja nemaju problema s migrantima

Prvobitni strah mještana ilidžanskog naselja Blažuj da će dolaskom migranata u kasarnu u njihovom naselju doći do problema, splasnuo je. Iako je bilo negodovanja, prvenstveno što se u blizini novoformiranog migrantskog kampa nalazi škola, pa razmišljalo se čak i o blokadi ceste... do toga neće doći.

"Radovi u centru ni na koji način ne utiču na korisnike centra koji su zadovoljni uslovima, čemu svjedoči i činjenica da nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti koji bi narušili sigurnost, iako u centru, trenutno, boravi nekoliko stotina ljudi.

Svaki korisnik je smješten u toplim namjenskim prostorijama, svi imaju pristup toploj vodi i toaletima, te odjeći i obući, osigurana je i odgovarajuća medicinska skrb, za šta su zaduženi Danish Refugee Council Bosnia and Herzegovina i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, dok im humanitarna organizacija Pomozi.ba, uz podršku IOM-a, osigurava tople obroke i voće", kažu iz IOM-a. 

Inače, korisnici centra u Blažuju na raspolaganju, za sada, imaju sportske terene, dok će, po završetku radova, moći da uče strane jezike, poboljšaju vještine rada na računaru i da se okušaju u društvenim igrama.

IOM, kao i do sada, stoji na raspolaganju narodu i vlastima naše zemlje, kako bi zajednički radili na ublažavanju posljedica migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Privremeni prihvatni centar Blažuj se uspostavlja uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Technisches Hilfswerk (THW).

 

Image