Bloomberg o BiH: Sarajevo gore od Pekinga, zagađenje guši najsiromašniju regiju Evrope

Zagađenje guši najsiromašniju regiju Europe – naslov je teksta koji se bavi onečišćenjem u susjednoj državi BiH objavljenog jučer na Bloombergu.

U najprljavijem dijelu Europe, piše Bloomberg, tokom zime pada crni snijeg, a tokom proljeća zrak je pun prašine. I dok kampanja protiv klimatskih promjena postaje dio političkog mejnstrima na Zapadu, u BiH toksični suveniri iz komunizma, odnosno zastarjele termoelektrane na ugljen nastavljaju uništavati živote.

Uz BiH, Sjeverna Makedonija i Srbija, zemlje koje se bore sa siromaštvom i korupcijom te ostavštinom rata iz devedesetih, spadaju u najzagađenije države Europe.

Smog iz zastarjelih termoelektrana, prastari automobili te grijanje na drva guše Balkan doslovno i ekonomski. I dok je fokus europskih lidera bio na sigurnosti i stabilnosti regije, račun za štetu napravljenu okolišu tek će doći na naplatu.

Prema podacima nevladinih organizacija, zagađenje zraka iz termoelektrana na zapadnom Balkanu košta EU i zemlje u regiji 11 milijardi eura godišnje.  Jedan od najvećih zagađivača je termoelektrana Ugljevik koja se nalazi 40 kilometara od Tuzle i emitira više sumpordioksida nego sve njemačke termoelektrane zajedno.

Novinari Bloomberga posjetili su i selo nedaleko od Tuzle u kojem se nalazi termoelektrana čiji dim dolazi i do Italije.

 - Gotovo svi ovdje boluju od nečega, mnogi imaju rak, skoro svatko ima bronhitis, a ponekad, dok dišeš, možeš osjetiti prljavštinu u zraku - rekla je 53-godišnja Ružica Simić.

Pomoć koju EU daje zemljama koje bi trebale postati članice EU-a – Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i BiH – iznosi 2,7 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020., no tek manje od 500 miliona eura namijenjeno je za okoliš.

Skoplje i Sarajevo – najzagađeniji gradovi Evrope

Osam od deset najzagađenijih gradova u Europi nalaze se u BiH i Sjevernoj Makedoniji. Skoplje i Sarajevo su prošle godine ocijenjeni kao najzagađeniji glavni gradovi u Europi.   

Problem je, kako tvrdi Evropska komisija, političke naravi. Iako je zagađenje zraka ozbiljan problem svuda, EK se u svom izvještaju o regiji s kraja maja posebno se osvrće na BiH, čija je slaba centralna vlast naslijeđe rata iz devedesetih i mirovnog sporazuma. Lokalne i federalne vlasti međusobno se optužuju zbog nepoduzimanja nikakvih poteza, piše Bloomberg.

U Sarajevu visoke zgrade onemogućuju protok zraka, jeftini automobili te činjenica da je grijanje uglavnom na drva doveli su do toga da je nekoliko dana prošle zime Sarajevo bilo najzagađeniji grad na svijetu, a situacija je bila gora nego u Pekingu. 

- Ljudi sve pale, mogu voziti što žele – nema nikakvih restrikcija. S obzirom na određene klimatske uvjete, Sarajevo je tokom zimskih dana najzagađenije mjesto na svijetu - rekao je za Bloomberg aktivist Anes Podić.

Izvor: