Bocan-Harčenko: Zapad želi da Rusija ode s Balkana

Bocan-Harčenko: Rusija nije za podjelu Kosova

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je uvjerenje da Zapad ne želi dugoročna, izbalansirana rješenja zasnovana na međunarodnom pravu kada je riječ o Kosovu i da želi da Rusija ode s Balkana, a da sve zemlje, među kojima je i Srbija, uđu u NATO.

Bocan-Harčenko rekao je za "Politiku" da se uporno želi ulazak Srbije u NATO da bi se opravdala zvjerstva koja je NATO počinio u toj zemlji.

On je ocijenio da je Srbija kamen spoticanja za euroatlantsko osvajanje ovog regiona, kao i da sve što se činilo protiv Srbije nije bilo dovoljno efikasno, jer ni ona ni srpski narod nisu kleknuli, već se zemlja obnavlja, jačaju njeni potencijali.

Kada je riječ o Kosovu, Bocan-Harčenko rekao je da se Rusija ne zalaže za podjelu Kosova, već to pitanje posmatra isključivo u ravni pronalaska rješenja između Beograda i Prištine bez nametanja bilo kakvih shema.

Bocan-Harčenko istakao je da nijedna shema, smišljena i nametana izvana, neće stvoriti neki dugoročan temelj, već rješenje može biti nađeno samo kao rezultat dugotrajnih pregovora i kompromisa.

Prema njegovim riječima, treba sačekati da prođu izbori i da se pojavi rezultat u Prištini, a zatim izanalizirati njihovu realnu politiku, a ne graditi pregovaračku taktiku i tvrditi da je pregovore moguće započeti i brzo završiti u situaciji kada nema ništa.

Bocan-Harčenko naglasio je da Srbija zauzima važno mjesto u vanjskoj politici Moskve i da su to su dugoročni interesi, te da su za to presudna dva faktora - politika srbijanskog rukovodstva i povoljniji uvjeti za razvoj odnosa, te da su ruske kompanije spremne ući u realizaciju strateških projekata.

On je napomenuo da su ruske kompanije uložile u Srbiju više od četiri milijarde dolara, "Gaspromnjeft" više od tri milijarde, a do 2025. godine u planu je još oko 1,4 milijarde.

- Težimo da budemo među prvima po investicijama u Srbiji. Isto važi i za trgovinu, cilj nam je da sa sadašnjih tri i nešto, premašimo četiri milijarde dolara godišnje - naglasio je ruski ambasador u Beogradu.