Bol je signal da nešto u tijelu nije kako treba

Neželjeni efekti mogu nastati i kada se lijek primjenjuje na koži u obliku gela

Većina onih koji žive u modernom svijetu najmanje jednom u životu uzela je lijek protiv bolova.

Ublažava groznicu

Vječita dilema je: „Koji je najbolji? Je li bolji paracetamol od aspirina ili ibuprofen od kodeina?“ Svi oni djeluju na različit način i svaki utječe na različite vrste bola. Bol je signal upozorenja da nešto u tijelu nije kako treba. 

Najpoznatiji analgetik na svijetu vjerovatno je aspirin. On djeluje protuupalno, smanjuje groznicu, a u izvjesnoj mjeri ublažava glavobolju. Ima značajne neželjene efekte, od kojih je najopasniji krvarenje sluznice želuca i crijeva.

Drugi, noviji lijek, koji, također, ima protuupalno djelovanje je ibuprofen, koji pripada grupi nesteroidnih protuupalnih lijekova. Dobro pomaže kod menstrualnih bolova, otečenih i bolnih zglobova. On ima vrlo sličan mehanizam djelovana kao aspirin, pa zato ova dva lijeka nikad ne treba uzimati u isto vrijeme.

Od neželjenih efekata najvažniji su iritacija želuca i moguće oštećenje bubrega, posebno kod osoba starijih od 65 godina. Bitno je naglasiti da neželjeni efekti mogu nastati i kada se lijek primjenjuje na koži u obliku gela, jer i tada dospijeva u cirkulaciju.

Najstariji lijek

Kodein je jedan od najstarijih lijekova protiv bolova. On je ustvari opijat i jetra ga pretvara u morfin. Kod nekih osoba jetra nije u stanju uraditi ovu pretvorbu i kod njih kodein nema nikakvog učinka. Za razliku od aspirina i ibuprofena, on ne djeluje na mjestu nastanka bola, nego ma mjestu percepcije bola, tj. u mozgu. 

 

Ne treba biti u zabludi da s nestankom bola nestaje i njegov uzrok

 

Znači, on ne uklanja bol, nego čini da se ne brinete zbog bola i zbog toga se često daje u kombinaciji s drugim analgeticima. Neželjeni efekti su opstipacija, mučnina, a prekomjerne doze mogu dovesti i do zastoja disanja.

Najbolji izbor

Paracetamol je lijek koji ima najmanje neželjenih efekata i ima različit mehanizam djelovanja od drugih analgetika, pa se zato može kombinirati s njima.

On je stoga i najbolji izbor za početak borbe protiv bola. Treba paziti da se ne prijeđe preporučena doza, jer u tom slučaju može doći do ozbiljnih oštećenja jetre.