Bombaš samoubica napao hrvatske vojnike u Afganistanu, teško ranjena trojica

MORH je na vanrednoj pres-konferenciji objavio kako su hrvatski vojnici, dio 10. kontingenta hrvatske vojske u sklopu mirovne misije u Afganistanu ''Odlučna podrška'', ranjeni u srijedu ujutro u eksploziji u Kabulu.

- Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Imamo trojicu povrijeđenih vojnika, od kojih je jedan u jako teškom stanju i bori se za život. Druga dvojica su teško povrijeđena, ali nisu u životnoj opasnosti - kazao je ministar Damir Krstičević.

Na pres-konferenciji objašnjeno je i kako je došlo do tragedije.

- Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8:45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u vozilo - rekao je Krstičević.

Njima se trenutno pruža maksimalna medicinska pomoć.

- Sada je najvažnije da zbrinemo vojnike i to se sada čini. Bili smo jutros kod porodica stradalih. Kao ministar odbrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u podršci mira i sigurnosti - kazao je ministar Krstičević.

Objavljeni su i detalji o ranjenim vojnicima. Riječ je o dva skupnika i jednom desetniku. Dvojica žive u Osijeku i Vinkovicima, a jedan u Sesvetama, prenosi Avaz.

Hrvatski vojnici 15 godina pomažu u izgradnji mira i uvježbavanju afganistanske vojske.