Borba za biser prirode: Volonteri sa dna i obala Malog Plivskog jezera počistili 220 kg plastike, metala i papirne ambalaže

.

Malo Plivsko jezero, dio najvećeg prirodnog jezera u BiH, idealno je mjesto za uživanje u bajkovitim prizorima. Pa ipak, ovaj dragulj bosanskohercegovačke prirode svake godine potrebno je čistiti od neželjenog otpada.

Tako je bilo i protekle sedmice kada je u jezeru i oko njega prikupljeno blizu 220 kg otpada. Posebno brine velika količina čvrstog otpada, koji se ne može prirodno razgraditi i stoga predstavlja trajnu prijetnju za okoliš i zdravlje ljudi i životinja.

Organizatori i učesnici ekoloških akcija upozoravaju da Veliko i Malo Plivsko jezero čine jedinstveni biodiverzitet u Bosni i Hercegovini te da je njihov prirodni i turistički kapacitet veoma značajan, ne samo za obližnje Jajce, od kojeg su udaljeni tek oko 5 km, već i za cijelu regiju Srednje Bosne pa i šire.

“Zagađeni neće nikome koristiti”, poručuje Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna, čovjek koji se decenijama bavi ronjenjem, a protekle tri godine sa svojim timom aktivno učestvuje u velikoj eko akciji Ožujskog piva “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”.

Malo Plivsko jezero iznimne ljepote dugo je oko kilometar, a široko oko 430 metara. U posljednju veliku akciju čišćenja provedenu na ovom području uključilo se 25 ronilaca RK Bosna, 15 ronilaca GSS-a Jajce, kao i 20 volontera. Nažalost, prirodni biser kojim se ovo područje ponosi ponovo je iznjedrio otpad. Oko 220 kg plastične, metalne i papirne ambalaže te drugog čvrstog otpada u 70-ak vreća prikupljeno je i odvezeno na reciklažu u nadi da se ubuduće nećemo susretati sa ovakvim šokantnim stanjem na dnu i oko jezera koje nastanjuje jedinstveni biljni i životinjski svijet, a ima veliki značaj za razvoj sportskog ribolova i turizma.

S ciljem vizualizacije količine ovog otpada, ako uzmemo u obzir prosječnu težinu jedne plastične flaše ili limenke, što je vrlo česta vrsta otpada koju aktivisti prikupljaju, dobijemo rezultat da bi 220 kg otpada činilo više od 7.300 praznih plastičnih flaša ili blizu 14.700 praznih limenki od pola litra.

“Cilj naših akcija nije samo očistiti rijeke i jezera u BiH, već podići svijest svih koji uživaju u prirodi da bacanje bilo kakvog otpada ne smije biti opcija, a kamoli navika”, ističu iz kompanije Molson Coors BH, koja aktivno podržava akcije čišćenja i alarmira da brinemo o svojoj zemlji.

Samo u ovoj godini pod njihovim pokroviteljstvom čistilo se na sedam lokacija širom Bosne i Hercegovine, a nastavak ljetne sezone će donijeti i nove eko akcije.