Borbe u Idlibu smanjene nakon dogovora Rusije i Turske

edftgjzhk
NAKON rusko-turskih mirovnih napora u sirijskoj sjeverozapadnoj regiji Idlibu, koja graniči s Turskom, smanjene su borbe, objavio je Kremlj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru su utvrdili da je "znatno smanjenje napetosti u deeskalacijskoj zoni u Idlibu", navodi Kremlj.

Dvojica čelnika složila su se da se obnovi prekid vatre za Idlib u razgovorima u Moskvi prošli tjedan nakon što su deseci turskih vojnika ubijeni u sirijskoj regiji, posljednjem uporištu pobunjenika u ratom pogođenoj zemlji.

Detalji primirja

Rusija i Turska podupiru suprotstavljene strane u sirijskome građanskom ratu i pokušavale su proteklih godina spriječiti izravni sukob između svojih vojski.

Za vrijeme telefonskog poziva potvrđena je važnost ruske i turske suradnje u potpori primirju, priopćio je Kremlj.

U međuvremenu Ankara i Moskva su se u velikoj mjeri složile o detaljima primirja u Idlibu, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar u četvrtak, bez objašnjavanja. "Pregovori s ruskim vojnim izaslanstvom su u tijeku. U velikoj mjeri smo postigli sporazum", prenijela je novinska agencija Anadolu Akarovu izjavu.

Rusko izaslanstvo ovaj je tjedan stiglo u Ankaru. Dvije strane razgovaraju o detaljima primirja koje propisuje zajedničke vojne patrole i uspostavu sigurnosnog koridora u Idlibu.

Turske snage ostat će u Idlibu i reagirat će na svako kršenje primirja, dodao je Akar