Borci i njihove porodice i dalje teško žive

Za jednokratne pomoći ratnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima izdvojeno je 170.000 KM

Općina Centar će i u ovoj godini za boračku populaciju izdvojiti više od 700.000 KM. Pri tome za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja biće utrošeno 360.000 KM, a ta sredstva se raspoređuju putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja i to na osnovu javnog poziva,prenosi oslobođenje.ba

Zapošljavanje

Kako je istakao Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, za jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima izdvojeno je 170.000 KM, s ciljem ublažavanja posljedica teškog ekonomsko socijalnog položaja pripadnika boračke populacije kojima je neophodna socijalna, zdravstvena i druge vrste pomoći.
image
 

- Dodatnih 20.000 KM biće utrošeno za jednokratne novčane pomoći borcima i njihovim porodicama povodom značajnijih datuma, te vjerskih i državnih praznika. Za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima namijenjenim razvoju preduzetništva i zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i djece ratnih vojnih invalida planirano je 40.000 KM. I ove godine je u budžetu obezbijeđeno 75.000 KM za kontinuirani projekt Općine kojim se osiguravaju dodatna mjesečna primanja za ratne vojne invalide, korisnike prava na tuđu njegu i pomoć, a u skladu sa utvrđenim kriterijima Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.
Ručne komande

Uz to, planirano je i 7.000 KM kao finansijska podrška za ugradnju ručnih komandi u putničkim automobilima koje Vlada FBiH dodjeljuje ratnim vojnim invalidima sa 100 postotnim invaliditetom, naveo je Ajnadžić.

Za aktivnosti i organizaciju manifestacija obilježavanja datuma i godišnjica od značaja za općinu Centar, kao i za održavanje spomen-obilježja u budžetu je obezbijeđeno oko 44.000, a 35.000 KM za participiranje u projektima Ministarstva za boračka pitanja KS-a i fondova KS-a.
Jasmina Mališević