Borci odlučili da se povuku ispred Parlamenta FBIH

Borci su donijeli odluku da se povuku ispred zgrade Parlamenta FBiH. Odlučili su da se vrate u kamp boraca ispred bivše zgrade Vlade FBiH.

Za sutra su najavili nastavak protesta u puno većem broju, a sve konkretne odluke o terminu početka protesta donijet će u toku noći.

Podsjećamo, ranije je preporučena evakuacija iz zgrade Parlamenta FBIH i skoro svi poslanici su je napustili. Evakuacija je preporučena jer su, prema informacijama, borci u dva navrata krenuli ka zgradi.

U sali je ostalo desetak poslanika.
 
Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, kazao je da, dok ne dobiju neku zvaničnu informaciju o tome šta se dešava, neće otići.
 
- Bio je Kolegij Doma i dogovor da se sjednica nastavi s poslaničkim satom, a sutra da se nastavi vanredna. Službeno od predsjedavajućeg Doma Edina Mušića i rukovodstva Doma nismo dobili informaciju da je krenula evakuacija. Čuli smo po hodnicima da je preporučena, ali najmanje što je Mušić trebao uraditi jeste obavijestiti zastupnike da se sjednica prekida, nastavlja... - dodao je Đonlagić, prenosi Avaz.

Naime, borci su na silu pokušali ući u Parlament, u čemu su ih spriječili specijalci.

Prethodno je jedan od njihovih predstavnika ulazio u hol tražeći sastanak s rukovodstvom Predstavničkog doma, a kad mu to u datom trenutku nije dozvolilo osiguranje, vratio se u redove ostalih kolega, od kada su se začuli povici.
 
Okupljeni čekaju da im se obrati Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma PFBIH, dok unutra traju razgovori parlamentaraca s pet demobilisanih boraca. 
 
Oni traže održavanje tematske sjednice Parlamenta, na kojoj bi se govorilo o njihova tri zahtjeva.