Bukvarević borcima u Travniku predstavio aktivnosti ispunjenja zahtjeva, oni predložili amandmane

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević danas je u Travniku održao sastanak s premijerom Tahirom Lendom, predstavnicima Kantonalne uprave za branioce Srednjobosanskog kantona, načelnicima općina i predstavnicima boračkih udruženja.

Sastanak je održan u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona, a tokom sastanka ispred zgrade Vlade SBK protestovalo je nekoliko desetina demobilisanih boraca koji su došli saslušati zaključke današnjeg sastanka.

Pristup medijima današnjem sastanku nije bio dozvoljen, a ministar Bukvarević je izjavio da su na današnjem sastanku predstavljene dalje aktivnosti ministarstva na ispunjenju zahtjeva boraca.

"Pojasnili smo na koji način je urađen registar, na koji način je Zakon omogućio da se to stavi na uvid udruženjima i institucijama, što je predstavnicima boraca bilo od velikog značaja. Razgovarali smo i o zakonu o boračkim udruženjima, koji bi trebao uskoro biti usvojen pred Parlamentom, ali i o nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca te smo usaglasili da će se i on čim prije naći u proceduri te da ćemo mi kroz javnu raspravu razgovarati o svim pitanjima i amandmanima o kategorijama boraca", kazao je Bukvarević.

Dodao je kako je potrebno riješiti borce koji su u stanju potrebe te da bi se osiguranje za borce u stanju potrebe trebalo odnosilo na borce bez primanja, preko 60 godina za muškarce i 50 godina i više za žene, a da bi sredstva u iznosu od minimalno 25 posto prosječne plaće bila osigurana iz budžeta.

"Svi koji budu ulagali amandmane u proceduri ovog nacrta, trebat će reći i odakle ćemo obezbijedili sredstva. Usaglasili smo se da svi koji predstavljaju borce u ovom kantonu trebaju sjesti i definisati zahtjeve jer su različiti", zaključio je Bukvarević.

Armin Plivčić, predstavnik Koordinacije udruženja koji su potpisali rezoluciju, je izjavio da su ministru predali amandmane, a između ostalog su istakli da prijedlog o boračkom osiguranju boraca sa 60 i više godina njima ne donosi ništa dobro.

"Ministar je rekao da ima finog materijala, ali po dosadašnjoj praksi to će ostati u ladici. Međutim, vjerujemo da će njegov nacrt biti u formi koju predlaže, a nama ne donosi ništa dobro. Pravo će dobiti ljudi koji su navršili 60 godina, koji nemaju ni kučeta ni mačeta, a od nas 90 posto neće doživjeti 60 godina. Ko je na birou, tu će ostati, a mi tražimo brigu o našim ljudima na birou koji su nezaposleni. Mislimo da su se stekli svi uvjeti nakon 23 godine da svi pripadnici rata dobiju obeštećenje u vidu boračkog dodatka", kazao je Plivčić.

Predsjednik Organizacije demobilisanih boraca SBK Elvir Pezić je izjavio kako ponuđena rješenja ne ispunjavaju minimum njihovih zahtjeva.

"Naš osnovni zahtjev je borački dodatak. Dio struktura vlasti je dao minimalnu podršku, načelnici općina su spremni da zajedničkim snagama pomognu, ali ministarstvo za boračka pitanja FBiH nema sluha za rješavanje tog problema jer nema dovoljno sredstava. Tražili smo i revidiranje postojećeg finansijskog stanja da se vidi gdje novac ide čime bi se ostvarile uštede i za borce bez ikakvih primanja. Tražili smo da to bude bar 1 KM, a ostatak da Ministarstvo za socijalnu politiku obezbijedi preko Zavoda za zapošljavanje za borce koji bi za vrijeme nezaposlenosti imali pomoć", izjavio je Pezić.

Za sada nije poznato da li će amandmani boraca biti uvaženi prije zvaničnih zakona koji bi trebali stvoriti bolji život demobilisanih boraca.