Boris Džonson: Britanski prijedlog za Brexit je samoubilački pojas

Plan britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) o budućim trgovinskim vezama s Evropskom unijom poslije Brexita za Veliku Britaniju je "samoubilački pojas" s detonatorom datim Evropskoj uniji, rekao je bivši britanski šef diplomatije Boris Džonson (Johnson).

Džonson, potencijalni rival konzervativne premijerke za tu funkciju, u julu je izašao iz vlade zbog neslaganja oko takozvanog plana Chequers, koji je Tereza Mej predložila, prenosi Beta.

Plan predviđa održavanje bliskih trgovinskih veza s Velikom Britanijom i EU poslije formalnog odvajanja od Unije, koje treba biti 29. marta.

S tim prijedlozima predsjednica britanske vlade izazvala je bijes zagovornika "čistog i tvrdog" Brexita, ali, također, i skepticizam vođa EU koji sumnjaju u održivost tog plana.

- Stavili smo samoubilački pojas na britanski ustav i dali detonator Mišelu Barnijeru (Michel Barnier), glavnom pregovaraču EU za Brexit - napisao je Džonson u kolumni objavljenoj u listu ''Mail on Sunday'', prenose agencije.

On je rekao da je ona tim planom ostavila Veliku Britaniju otvorenu za "stalnu političku ucjenu".

- Do sada je u svakoj fazi razgovora Brisel dobio ono što hoće. Prihvatili smo rokove EU, prihvatili smo da damo 39 milijardi funti, a da ništa ne dobijemo zauzvrat - rekao je on misleći na račun koji Britanija treba platiti Uniji za razlaz.

On je dodao da je sada s prijedlogom "Chequers" Britanija spremna prihvatiti pravila Evropske unije zauvijek, a da nema prava da kaže bilo šta o tim pravilima.

- To je poniženje - napisao je Džonson.

On je, također, kritizirao "sigurnosnu mrežu" ili sporazum oko britanske pokrajine Sjeverne Irske prema kome bi ona ostala unutar evropske carinske unije i jedinstvenog tržišta ukoliko ne bude drugog rješenja da se spriječi uspostavljanje graničnih kontrola s članicom EU Irskom poslije Brexita.