Borovac: Migranti u USK su problem države

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je boravila u USK gdje je sa čelnicima ovog kantona razgovarala o situaciji sa migrantima.

Borovac je nakon sastanka kazala da je potrebna puna podršak zdravstvenim radnicima u vezi problema sa migrantima.

"Potrebna je puna podrška zdravstvenim radnicima kada su u pitanju migranti. Svi čine izuzetne napore da pruže adekvatnu zdravstvenu pomoć, prije svega da se spriječi epidemija i razne zarazne bolesti. Djeca moraju biti i vakcinisana, smještena i imati adekvatnu ishranu, kao i da pokušamo obezbjediti vid obrazovne nastave", kazala je Borovac.

Dodala je da je UNICEF pružio podršku, te da je bitno donirana sredstva iskoristiti na pravi način.

"Drago mi je da je UNICEF pružio podršku migrantima, posebno kada su ove države u pitanju. Bitno je da sredstva budu na adekvatan način potrošena, radi se o oko 8 miliona KM. Radi se o zaštiti migranata, kao i djece migranata, da se ta sredstva ulože u potrebe koje BiH ima".

Da li je država obezbjedila pomoć za USK?

"Finansijska pomoć od državnih organa nije obezbjeđena. Tu je pomoć EU, odnosno EK koja je dala sredstva iz IPA fondova. Radi se o sredstvima u vrijednosti od osam miliona eura. Ta sredstva ne koristi nijedno od nadležnih ministarstava i ovakav vid koordinacije treba doprinijeti da se sredstva usmjere na pravi način. Migranti u USK nisu problem samo USK, nego države. Problematiku koju smo danas razmatrali ćemo prenijeti Vijeću ministara".