fbpx Borovac: Obavezuje nas solidarnost pokazana prema izbjeglicama iz BiH

Borovac: Obavezuje nas solidarnost pokazana prema izbjeglicama iz BiH

Home

Borovac: Obavezuje nas solidarnost pokazana prema izbjeglicama iz BiH


Solidarnost i humanost kakvu je svijet pokazao prema izbjeglicama iz naše zemlje obavezuje nas da uzvratimo na isti način, izjavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u povodu obilježavanja 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica.

Govoriti o izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, naglašava Borovac, nemoguće je a ne spomenuti da je 2,2 miliona ljudi tokom rata u BiH bilo prisiljeno napustiti svoj dom, te da je 1,2 miliona bh. građana zatražilo status izbjeglice u 100 zemalja svijeta, dok ih je milion bilo interno raseljenih. Od 1,2 miliona naših građana 450.000 osoba do sada se vratilo u BiH, dok se oko 18.700 osoba iz BiH još uvijek nalazi u statusu izbjeglice.

I danas, nakon više od dvije decenije od okončanja rata u našoj zemlji je oko 98.000 osoba u BiH ima status interno raseljenih osoba.

"Nažalost, više od 8.000 osoba živi u kolektivnim centrima čije zatvaranje je planirano do 2020. godine, što je strateški cilj Bosne i Hercegovine. Solidarnost i humanost kakvu je svijet pokazao prema izbjeglicama iz naše zemlje, obavezuje nas da uzvratimo na isti način. Obavezuje nas da pozivamo na razumijevanje i empatiju prema izbjeglicama, da budemo glas izbjeglica i ne dozvolimo ravnodušnost na nedaće s kojim se oni susreću tragajući za sigurnim utočištem, kao što su ne tako davno tragale i stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca", navela je Borovac u pisanoj izjavi dostavljenoj Feni, dodajući kako je trenutno u BiH 90 osoba s priznatim izbjegličkim statusom i 17 osoba sa statusom supsidijarne zaštite, kojima se osigurava pristup pravu na smještaj, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, rad i obrazovanje.

 

(Izvor: Fena)

Objavio: Tue, 20/06/2017 - 08:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top