Bosanac, krivotvoreći recepte lijekova za karcinom, oštetio zdravstvo za 2,5 miliona eura

Na berlinskom sudu počeo je proces farmaceutskoj mafiji, na čijem je čelu bio bh. državljanin, a koja je njemački zdravstveni sistem oštetila za čak 2,5 miliona eura, prenosi portal rbb24.de.

Milionske štete

Uz pomoć višečlane kriminalne skupine, u koju su bili uključeni apotekari, 47-godišnji bh. državljanin Edin S. tokom tri godine krivotvorio je više od 100 recepata za skupocjene lijekove.

Od februara 2014. do juna 2017. godine recepti, uglavnom lijekova za karcinom, čije su cijene izuzetno visoke, otkupljeni su u apotekama diljem Berlina, čime su njemačko zdravstveno osiguranje i njihovi osiguranici pretrpjeli milionske štete.

Prema riječima tužioca, Edin S. je u avgustu 2013. godine formirao kriminalnu grupu s još trojicom počinilaca. Zaposlenik jedne apoteke na berlinskom Mariendorfu prikupljao je podatke o oboljenjima pacijenata koje je predao Edinu S.

Potom je Edin S., na osnovu tih nalaza, krivotvorio recepte kojima je preuzimao skupocjene lijekove. Prosječna cijena lijekova po jednom receptu iznosila je između 5.000 i 10.000 eura. Najviša cijena navodno prepisanog lijeka iznosila je čak 23.104,67 eura.

Nezakonito stečene lijekove Edin S. i njegova kriminalna grupa prodavali su u nekoliko berlinskih apoteka s “popustom” od 30 posto, nakon čega su lijekovi prodavani po punoj cijeni.

Pozlilo mu na sudu

Edin S. uhapšen je u novembru 2017. godine u Srbiji i izručen Njemačkoj.

Već u februaru počeo je postupak protiv petorice navodnih pomagača optuženika. Među optuženicima je Klaus H., 53-godišnji apotekar nedavno osuđen u ovom slučaju. On je kazao da je umoran od prevara s receptima.

– Posebno se želim izviniti svome sinu – rekao je.

Apotekar je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora zbog prevare i krivotvorenja. Jedan od apotekara koji je učestvovao u postupku prevare je više puta izražavao iznenađenje da u sistemu krivotvorine nisu primijetili. Čak je i prije čitanja optužnice u ovom predmetu psihijatar kazao da 47-godišnji bh. državljanin pati od “teške depresije”.

– Optuženi bi mogao izdržati najviše dva dana suđenja sedmično s maksimalnim trajanjem od tri sata. Već kod čitanja optužnice Edin S. je kazao da osjeća pritisak u grudima i srušio se, nakon čega je prevezen u bolnicu sa sumnjom na srčani udar te je proces je odgođen – prenosi rbb24.de.

– Još ovog mjeseca moglo bi biti više presuda u tužbi protiv apotekara i drugih navodnih članova krivotvoriteljske grupe.

Suđenje Edinu S. nastavit će se u ponedjeljak – navodi se.

Na sudu se nadaju da će se zdravlje 47-godišnjaka do tada popraviti.