Bosanci se trebaju prisjetiti svojih muka dok primaju izbjeglice

U Centrali Ujedinjenih naroda u Njujorku prate razvoj događaja u vezi sa problemom s izbjeglicama u Bosni i Hercegovini i regionu, upozoravajući na potrebu primjene međunarodnih standarda, ali i na solidarnost s njima dok putuju zapadnobalkanskom rutom.

Odgovarajući na pitanje stalnog dopisnika "Dnevnog avaza" kako u UN-u gledaju na incidente s izbjeglicama koji su se u petak dogodili u BiH, Farhan Hak (Haq), portparol generalnog sekretara UN-a, rekao je da se ne smije zaboraviti “glavna poenta, uzimajući u obzir teškoće koje izbjeglice trpe dok prolaze kroz razna mjesta kroz koja putuju”.

- Želimo da sve vlade cijene i respektiraju prava i dostojanstvo svih izbjeglica i ohrabrujemo ih da to čine - rekao je Hak za “Avaz”.

Upitan kako se to konkretno odnosi na situaciju u BiH, u koju sada, prema medijskim navodima, dnevno ulazi skoro 100 izbjeglica, s obzirom na to da su mnogi Bosanci bili izbjeglice, portparol UN-a rekao je da se Bosna i Hercegovina sada treba prisjetiti kroz šta je i sama prolazila za vrijeme minulog rata.