Bosanska Krupa: 80 hiljada KM za izgradnju Centra za upravljanje otpadom od Fonda za zaštitu okoliša

Nnn

Općina Bosanska Krupa je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša FBiH, za izgradnju Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do, osigurala 80 hiljadaKM. Sredstvima će se unaprijediti tehnička opremljenost odlagališta, stvoriti uslovi za priključenje i snabdijevanje električnom energijom koja je neophodna za funkcionalnost cestovne mosne vage postavljene na ulazu odlagališta.

Izgradnja Centra za upravljanje otpadom na deponiji Meždre – Vlaški Do je međuopćinski projekt Bosanske Krupe, Bužima i Cazina čiju su realizaciju u prvoj fazi, koja je podrazumijevala izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški Do, uređenje platoa za nabavku i montažu mosne vage, te potpisivanje sporazuma o uspostavi zajedničkog centra, pomogli Švicarska agencija za razvoj (SDC) i Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP). Općina Bosanska Krupa u 2019. godini dobila je 55 hiljada od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a sada značajnu sumu i od Fonda za zaštitu okoliša.

„Dobili smo 80 hiljada i zadovoljni smo. Sve smo bliži cilju da profesionaliziramo i dovedemo u funkciju zajednički Centar za upravljanje otpadom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja i osigurati sredstva za nastavak realizacije projekta“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Godišnja količina otpada u Cazinu je oko šesnaest hiljada kubnih metara, u Bosanskoj Krupi oko sedam, a u Bužimu oko četiri hiljade. Dovoljan je to bio razlog da ove lokalne zajednice krenu u zajedničko rješavanje problema odlaganja i tretiranja otpada, odnosno da prestanu čekati izgradnju regionalne deponije o čemu se priča više od desetljeća.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar bi trebao imati pretovarnu i reciklažnu stanicu što bi osim deponovanja omogućilosortiranje i iskorištavanje otpada. U prvoj fazi Centar će biti finansiran srazmjerno vlasničkoj strukturi putem uloženih sredstava osnivača i iz prihoda Centra ostvarenih po osnovu odobrenih novčanih sredstava, grantova i donatora. Nakon investicijske faze Centar će se finansirati također iz donatorskih sredstava i grantova, ali i iz prihoda naplaćenih pružanjem usluga.