Bosanska Krupa: Izložba slika "Dokumenti vremenu" Husnije Topića

Izložba "Dokumenti vremenu" Husnije Topića bit će otvorena u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi u četvrtak 5. jula 2018. godine u 19:30 sati i zasigurno će obradovati ljubitelje likovne umjetnosti u Bosanskoj Krupi.

Već nekoliko godina ova postavka je predstavljena u mnogo gradova, mnogo zemalja, galerija i otvorenih prostora. Krajnje je vrijeme bilo da ovu izložbenu postavku dobije za gledanje i bosanskokrupska likovna publika. Izložba će biti postavljena na otvorenom prostoru kod Gradske galerije i Doma kulture u Bosanskoj Krupi.

Voditelj Gradske galerije Bosanska Krupa Salih Suljanović je u najavi izložbe rekao: 

„Epika, kao dio svekolike tradicije našeg kraja, već je uobičajena umjetnička opsesija Husnije Topića.Lijepi konji i stasiti junaci, bijele kule i svijetlo oružje, lijepe i ponosne žene su akteri koji su bili opijeni slavom i junaštvom, srčanošću, pokornošću prema tradiciji, a čiji je zamišljeni lik, unutra i izvana autorski oslikao Topić.Husnija je na slikama estetskim sredstvima i na slikarski način ušao u dušu junaka, običaja, tradicije, događanja.“ 

U bosanskohercegovačkom slikarskom prostoru, Husnija Topić je dragocjen umjetnički izraz jer su svi lijepi ljudi vjerno naslikani – lijepi su i na slikama, sve djevojke također, konji – puni snage i ukroćeni služe čovjeku, a na likovnom nivou Husnija Topić slika i naš odnos prema našem epskom naslijeđu. Topić nam otkriva tajnu o ljepoti junaka bošnjačke epike, jer oni su lijepi u odnosu prema ružnom, što je identično i današnjoj slici i izgledu svijeta. I čini to uspješno. Umjetnički i estetski, prihvatljivo. Tako i kolege i laike, oplemenjuje našom tradicijom, zapisao je Atif Kujundžić.

Husnija Topić slikar, poznat po svojim neobičnim radovima koji krase mnoge domove i galerije, prijatno je prije nekoliko godina iznenadio javnost sa postavkom svojih slika “Dokumenti vremena“ već od prve njihove postavke. Slike su rađene tehnikom ulje na platnu, a motiv su historijski obrisi grada Bihaća i Krajine, sa likom žena. Ovo su generacije koje su prolazile kroz ovdašnje gradove od plemena do čitavih civilizacija koje su prolazile i prelazile preko ovdašnjih trgova, gradova i država. Motive ove neobične izložbe Topić je, kaže, pronašao u bogatoj historiji ovog kraja, počevši od Japoda, Rimljana i hrvatskih plemića, do Osmanlija, Austrijanaca i savremenog doba, a vrlo značajnu ulogu u cijelom tom vremenskom periodu, igrala je žena.

Poseban je i njegov ciklus „Emina“,koji će također biti predstavljen, a obećavaju iz galerije Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje da će svi oni koji dođu na izložbu u četvrtak, svjedočiti i mnogim iznenađenjima.

Husnija Topić je rođen 1965. godine u Cazinu (BiH).Radi kao likovni pedagog u Cazinu. Do sada je imao 37 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je dva spomen obilježja i poštanske markice. Predani je istraživač epsko lirske tematike kroz jedinstven, unikatan likovni izraz. Sa svojim djelima zastupljen je u različitim publikacijama. Mnoge slike mu se nalaze kod kolekcionara diljem svijeta. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Živi i radi u Cazinu. Svoje slike predstavio je u mnogim metropolama svijeta, od daleke Malezije, Francuske, Grčke, Amerike, Njemačke, Španije, te država iz našeg regiona. 

Izložba "Dokumenti vremenu" Husnije Topića bit će otvorena na otvorenom prostoru Doma kulture u Bosanskoj Krupi u četvrtak 5. jula 2018.godine u 19:30 sati.

Vidimo se!