Bosanska Krupa prigodnim sadržajima obilježeno 125 godina dobrovoljnog vatrogastva

vatroasci
U Bosanskoj Krupi svečanom akademijom, smotrom i taktičko-pokaznom vježbom gašenja požara članova bosanskokrupskih dobrovoljnih vatrogasnih društava jučer i danas obilježeno je 125 godina vatrogasnog organiziranja i djelovanja na ovom području. Bila je ovo prilika se pokaže spremnost i opremljenost vatrogasaca za spašavanje ljudi i materijalnih dobara u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

 

Svečanom akademijom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bosanska Krupa, osnovanog još davne 1898. godine, u gradu na Uni i Krušnici jučer je počelo obilježavanje 125 godina vatrogastva na ovom području. Akademiji su prisustvovali predstavnici vatrogasnih saveza i društava iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Bosanske Krupe, Kantonalne uprave Civilne zaštite, Vlade i Skupštine USK te grada Bosanske Krupa.

Danas u Bosanskoj Krupi djeluje Profesionalna vatrogasna jedinica i tri dobrovoljna vatrogasna društva, u Bosanskoj Krupi, Otoci i Jezerskom. Na inicijativu dugogodišnjeg vatrogasca rahmetli Esmira Bećirevića i uz podršku grupe entuzijasta i mladih, poslije rata obnovljen je rad DVD Bosanska Krupa. Stoga je Esmiru Bećireviću posthumno dodijeljena Plaketa DVD-a.  Plakete i zahvalnice dodijeljene su i vatrogascima – gostima, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bosanska Krupa, institucija, počasnim članovima društva.