Bosanska Krupa: Prigodno obilježena godišnjica slamanja mostobrana 'Ćojluk'

asd
10. i 11. jula 1995. godine vodila se bitka svih bitaka 511. slavne brdske brigade. Šesnaest sati trajala je borba za konačno slamanje mostobrana Ćojluk..

Tog dana su borci i starješine 511. slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une.

Prema kasnije zaplijenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem preko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg bihaćkog okruga i najvjerovatnije zločin i genocid poput onog u Srebrenici. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a 2 su nestala i kasnije razmijenjena. Gubici agresora bili su višestruko veći, a zaplijenjena je i velika količina materijalno tehničkih sredstava koja su ubrzo stavljena u funkciju u slamanju agresorske ofanzive „Spržena zemlja“.

Dvadesetšesta godišnjica bitke na Ćojluku i velike pobjede boraca i starješina 511. slavne brigade i ove je godine obilježena na prigodan način. Sinoć su ovim povodom su delegacije, predstavnici vlasti, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, građani, obišli Centralno spomen-obilježje, gdje su proučili Fatihu, položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima. Potom su se stazama 511. slavne bbr. uputili na Ćojluk gdje je održan prigodan program.

Image
ger