Bosanska Krupa primjer razvoja turizma "na valu" aktivne suradnje sa partnerima iz EU

.

Okončan je trogodišnji projekat Europske unije i vlade SR Njemačke u BiH čija je namjera bila pružiti podršku bh. privredi u vrijeme COVID pandemije. Na nedavno održanom finalnom događaju koji je okupio predstavnike finansijera, implementatora i korisnika projekta kazano je da je u protekle tri godine plasirano 13,7 miliona eura u više privrednih sektora pri čemu je sačuvano oko 1000 radnih mjesta i otvoreno najmanje 100 novih.


U Bosanskoj Krupi ovog ljeta ostvareni su rekordi u posjeti domaćih i stranih turista. Uz najbrojniju dijasporu gosti su došli iz mnogih dijelova BiH kao i Europe. Bosanska Krupa postala je i neizostavna destinacija sportskim i pasioniranim ribolovema iz cijele regije. Trebalo je vremena, dosta smo radili, učili od najboljih, kazao nam Anes Halkić, jedan od organizatora dolaska ribolovaca. Prema njegovim riječima, osjećaju se rezultati individualnog rada i rada uprave.


Sa ovogodišnjom turističkom sezonom zadovoljan je i krupski gradonačelnik Armin Halitović. Gosti su dolazili iz brojnih gradova i mjesta da je i sam, kaže, bio iznenađen odakle su sve stizali stranci. Kaže ipak, kako to nije slučajno jer se s partnerima uložilo puno u razvoj turizma i imidž grada. Upravo tim, zahvaljujući EU sredstvima lokalni ugostitelji, rafting agencije, ribari nabavili su potrebnu opremu kako bi na što bolji način dočekali svoje goste.


Iz evropskih sredstava finansira se i izgradnja kampa u sklopu SRCADE. Dio je ovo priče koja je realizira preko njemačke organizacije GIZ a koju finansira Vlada Njemačke kroz veliki zajednički projekat EU I SR Njemačke namijenjen oporavku bh. privrede usljed COVID pandemije.


Bosanska Krupa spominjala se i tokom finalnog događaja u Sarajevu gdje su prezentirani rezultati trogodišnjeg projekta 'EU4Business Recovery, vrijedan 13,7 miliona eura. Cilj projekta je bio osigurati opstanak malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni efekti uzrokovani pandemijom Covid.