BOSANSKA KRUPA: Promocija učeničkih radova posljednje dvije decenije

krupa
Četvrtak,Dom kulture Bosanska Krupa,19 sati. Promocija učeničkih radova posljednje dvije decenije. Čas poetskog pletenja “Zlatnim nitima”.

U susret proljeću,bosanskokrupska kulturna scena će biti obogaćena još jednim djelom,još jednom zbirkom pjesama,ovoga puta naše sugrađanke Atine Musić i Ismeta Erdića .Prva njena priređena knjiga poslije godina pisanja.Poslije dvije decenije sakupljanja učeničkih radova.Nije nastala preko noći.Sazrijevala je Atina u svijetu poezije i nosi nam to stasanje kroz svoje pjesme,ljubavi,osjećanja,ali i krozb praćenje rada učenika svoje škole..
Atina se na obalama Une prvo sama spoznala.

Osjetila se kao vrelo osjećanja prema prirodi i ljudima kojima se susretala,a kojima je živjela i svu ljubav je počela ispisivati u svojim stihovima.I to već dugo čini,samozatajno,pišući,družeći se sa spisateljicama,piscima i svima onima koji u poeziji pronalaze svoj mir,zadovoljstvo,ravnotežu između onog što jesi i što želiš “živjeti” kako bi svijet bio mjesto samo za one koji vole i koji se vole.Atinu strast prema pisanoj riječi više poznaju oni koji ocjenjuju njene pjesme na brojnim konkursima,susretima pisaca,nego sami naši sugrađani.

A razloga mnogo.Atina piše prvenstveno iz duše,za svoj “ćeif” a prijatelja ,kolega,članova porodice koji je podržavaju ima mnogo ,te skromna i zadovoljna živi svoju pjesničku dušu sa svojim do neba širokim osmijehom govorila svoje stihove pored Une ,Dunava,u Zagrebu,Sarajevu,Bihaću, ili na porodičnim druženjima kada su članovi porodice bili ponosni na svoju pjesničku curicu.

Uz to Atina je zaljubljenik u svoju školu u Čavi,a posao bibliotekarke daje joj zadovoljstvo da može se pohvaliti da joj se najveći dio života ugnijezdio svijet knjige,lijepih naslova,bajki,priča,romana i pjesama.
Brojni konkursi,pjesme objavljene u zajedničkim zbirkama biranih i nagrađenih pjesnika.Mnogo književnih večeri,susreta,pjesničkih matineja.
Zbirku nismo vidjeli.Nismo čitali.Znamo da ima divan naslov -“Zlatne niti” i da je s Atinom urednički radio likovni umjetnik,profesor Ismet Erdić.


Znamo da je knjiga najljepši poklon njenim roditeljima koji su obilježili pola vijeka zajedničkog života koji će promociju svoje kćeri pratiti s drugog kontinenta zajedno s Atininom sestrom kod koje borave pola godine svake godine.Čekaće se zvuci promocije i u Njemačkoj ,a u sali Doma kulture uz živo prisustvo mnogo članova porodice,kolega iz škole,ljubitelja Atinine i stihova i poezije.
Zanimljivo je ime Atinino.Svi pomislimo na Grčku i njen glavni grad.Kažu ime nas opredjeljuje.Pa i da je Atina dobila ime po tom gradu imalo bi smisla.Bosanka ima crte grčke ljepote,vedrine,osjećanja.Ali nije ime dobila po gradu u Grčkoj.

Pričala nam je da se o njenom imenu dugo premišljalo,a čast da joj da ime dobio je u porodici njen striko,naš dragi profesor Ibraga Badnjević.I kao zaljubljenik sporta,gledajući fantastičnu,smionu,hrabru i beskompromisnu makedonsku plivačicu Atinu Bojadži kako dobija priznanje kao prva jugoslovenska žena koja je preplivala Lamanš,odredio je -djevojčica Ismete i Muhana u Badnjevića će zvati Atina.

Atina je ponosna na svoje ime koliko smo mi ponosni na čovjeka koji joj je ime dao.
Prva promocija prve zbirke koju je priredila Atina Mušić sa profesorom Ismetom Erdićem i radovima učenika je u četvrtak,20. februara 2020. u Domu kulture u 19 sati.Druga je u njenoj školi u Čavi,27.februara 2020.Ostale slijede..


Dragi Krupljani i Krupljanke, četvrtak,19 sati.Ostalo znate.Atina vas čeka. Njen “Lamanš” su njene “Zlatne niti “.
Do tada jedna Atinina pjesma po našem izboru.Dobro došli !
Ovo je generalna proba pred prvu Atininu autorsku zbirku koja nam stiže u aprilu ! Doznajemo iz “povjerljivih izvora-ima naziv ..”I ja sam Una ”

OBLUTAK IZ UNE
Ja sam oblutak iz Une.
Dugo se Una sa mnom poigravala,
dugo me oblikovala.
Od zlaćanih zrnaca stvorila je Una
hrapav kamičak kojeg je nježno valjala
po svome koritu.
Kad bi se na mene rasrdila
sa drugim kamenjem me sudarala.
Kada bih ja rasrdila nju,
onda me o sedre lupala.
Dugo me Una oblikovala.
Sve ove moje glatke obline
prošle su kroz njenu snagu i volju.
Jesam li zato ovako bijela i čedna,
tako savršena?!
Atina Mušić