Općina Bosanska Krupa devetu godinu zaredom subvencionira prevoz srednjoškolaca

Devetu godinu zaredom Općina Bosanska Krupa u budžetu izdvaja sredstva za subvencioniranje prevoza učenika srednjih škola u Bosanskoj Krupi koji zbog udaljenosti na nastavu dolaze autobusima. Ugovor o subvenciji načelnik Armin Halitović danas je potpisao sa predstavnikom firme „Putnik prevoz“ Azizom Hadžićem.

Visina subvencija je ista kao i prethodnih godina. Svi učenici putnici imat će subvenciju od 30%, učenici koji žive bez jednog roditelja 50%, dok će učenicima bez oba roditelja prevoz biti plaćen u potpunosti.

Subvenciju putnih troškova koristit će 32 od ukupno 102 gimnazijalca i 228 od ukupno 471 učenika mješovite škole.

Općinski načelnik Armin Halitović je kazao da je ovo obavezna stavka izdvajanja iz budžeta te da je želja da se izdvaja i više i na taj način pomogne učenicima i njihovim roditeljima.

Potpisivanje ugovora je iskorišteno i da se razmijenu mišljenja, istaknu pozitivne i negativne stvari uočene u prošloj godini te daju prijedlozi kako bi pomoć Općine u subvencioniranju prevoza učenika srednjih škola bila što efikasnija.

Cilj Općine Bosanska Krupa je da svaki učenik sa područja Bosanske Krupe ide u školu u svojoj općini i da svi oni koji putuju autobusom u školu imaju besplatne karte. Trenutna ekonomska situacija to ne dozvoljava, ali ideja ostaje kao jedan od ciljeva u budućnosti.