Bosanski način borbe protiv koronavirusa

bf

Poznato je kako je Bosna i Hercegovina za vrijeme ‘prvog vala’ dugo vremena imala odlične brojke, ali i stroge mjere u borbi protiv koronavirusa. Nakon otvaranja javnog života i vraćanja u normalu, stanje se ozbiljno pogoršalo u studenom. Nakon tri prilično mirna mjeseca situacija se u BiH ponovno pogoršava.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Europi bez ijedne nabavljene doze cjepiva, ali i jedina zemlja koja skoro pa da i nema mjera. Na snazi je policijski sat poslije 23 sata, ugostiteljski objekti imaju ograničeno radno vrijeme i određene mjere, maske su obavezne u zatvorenom i na otvorenom, no osjećaj je kako se skoro nitko ne pridržava mjera.

S toga je austrijski dnevni list „Kurier“ napravio reportažu o Bosni i Hercegovini i „bosanskom načinu“ aludirajući na „švedski način“ borbe protiv opasnog virusa. Snimke iz glavnog grada Sarajeva pokazuju krcate ugostiteljske objekte i trgovačke centre, a mnogi turisti iz Hrvatske i Srbije govore o „balkanskim Maldivima“ gdje se ‘odmaraju’ od pandemije.

Zamjenik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez je za ovaj list izjavio kako je „ponosan“ što je Bosna i Hercegovina ostavila granice otvorene za sve te da su zemlje, koje su se izolirale, u „velikoj zabludi“ i da “to nije način da se pobjedi virus“.

No brojke govore nešto drugo, jer zemlja od (službeno) 3,5 milijuna stanovnika ima skoro 1.000 novozaraženih dnevno, a brojke testiranja su niske u poređenju sa susjednim zemaljama. Za one koji imaju blage simptome, liječnici savjetuju kućno liječenje, a u ljekarnama se nude ‘kokteli’ lijekova. Većina zaraženih nikada nije bila dio službene statistike.

Unatoč ovim brojkama, sve trgovine su otvorene, ugostiteljske terase pune, a na planinama sve više skijaša i turista. Naravno, BiH si kao Austrija ili Njemačka ne mogu priuštiti zatvaranje većeg dijela gospodarstva, no svejedno stručnjaci traže strože mjere. Bh. zdravstvu nedostaje osoblje, a situacija u listopadu je bila kritična. Adna O., mlada liječnica iz Zenice, izjavila je kako joj stari liječnici tvrde kako je t više pacijenata u bolnicama bilo u listopadu nego u ratu. Sanja Z. iz Banja Luke ispričala je kako je većina zaposlenih zaražena koronavirusom ili su dali otkaz i čekaju priliku za odlazak u jedno zapadnoeuropsku zemlju.

Čerkez je prekjučer okrenuo ploču i zatražio od Vlade FBiH da hitno uvede mjere, jer njegov Krizni stožer može samo predlagati ili uvesti ‘blaže’ mjere: „Nekoliko dana smo udaljeni od lockdowna“, rekao je Čerkez.

Što se cjepiva tiče, i dalje se ne zna kada će, koliko će i koje doze cjepiva nabaviti Bosna i Hercegovina. Jedine doze cjepiva koje se nalaze u zemlji su donirane iz Srbije i Slovenije.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić donirao je početkom tjedna pet tisuća doza Covishield/AstraZeneca cjepiva koje se proizvodi u Indiji. Zanimljivo je kako je Agencija kontrolu lijekova FBiH dala zeleno svjetlo za imunizaciju stanovništva ovim cjepivom, kojem rok ističe 29. ožujka. Uz AstraZenecu, dozvoljeno je i rusko cjepivo Sputnik V. U petak je predsjednik Slovenije Borut Pahor donirao 4.800 doza cjepiva AstraZenece.

Najčitaniji bh. portal „Klix.ba“ prvi put je javno zatražio ostavku kompletne Vlade FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem (SDA), koji je optužen u možda najvećem skandalu poslijeratne BiH oko nabavke kineskih respiratora.