Bosanskokrupski prijevoznici počeli saobraćati na međugradskim linijama

Autobus
- Uporedo s podrškom koju Ministarstvo privrede USK-a pruža ovdašnjim prijevoznicima, načelnik Općine Bosanska Krupa kroz rebalans Budžeta, obezbijedio je sredstva za prijevoznike koji djeluju na području ove općine.

BIHAĆ/ BOSANSKA KRUPA, 01. juni - Polovinom maja u Ministarstvu privrede USK-a održan je sastanak s prijevoznicima USK, tokom kojeg su razmatrane mogućnosti pokretanja gradskog i međugradskog prijevoza.

Vlada USK je odgovorila na zahtjev subvencije plata zaposlenih u ovom sektoru, a u međuvremenu Općina Bosanska Krupa odlučila je samostalno pomoći svoje privrednike, a samim tim i prijevoznike.

Zahvaljujući rebalasu Budžeta kojim su obezbijeđena sredstva za pomoć privredi, pa tako i prijevoznicima, bosanskokrupski prijevoznici počeli su danas saobraćati na međugradskim linijama.

Kada je riječ o rezultatima sastanka, kojeg je polovinom maja sazvao ministar privrede USK Nijaz Kadirić, a na kojem su prisustvovali prijevoznici USK, zajedno sa predsjednikom Kantonalog udruženja autoprijevoznika „BUS“, saznajemo da je u fazi rješavanja  zahtjev koji se odnosi na subvenciju plata svih radnika koji nisu dobili otkaz u ovom periodu.

Kako nam je rekao ministar privrede USK-a Nijaz Kadirić, nakon što se ispoštuju sve pocedure, novac će se naći na računima prijevoznika, a riječ je o minimalnim platama za period od 16. marta do kraja aprila.   Drugi zahtjev prijevoznika za subvenciju pređenih kilometara, po formuli marka- kilometar za autobuse,  nije bilo moguće ispuniti, jer se radi  o ogromnim sredstvima.