Proučena dova u Mostaru: Bosna i Hercegovina je zadužbina šehida i danas traži nove gazije

U sklopu programa 43. manifestacije Dani mevluda i zikra, a u povodu obilježavanja godišnjice ubistva zarobljenih vojnika i oficira u komandi IV korpusa na mostarskim Šehitlucima proučena je dova šehidima i odana počast svim poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

Ovaj datum se u našoj zemlji obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana, Dan logoraša i Dan pobjede nad fašizmom.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Dino ef. Maksumić kazao je kako se danas sjećamo dana kad se kod nas fašizam ponovo probudio, iako se Evropa zaklela poslije Drugog svjetskog rata da neće dopustiti da se ikad više probudi.

"Sjećamo se trinaest hrabrih boraca komade IV korpusa Armije R BiH koji su u divljem napadu jedinica HVO-a na zgradu Vranice poubijani, nakon njihovog zarobljavanja, baš na ovaj datum prije 25 godina. Okupili smo se da se sjetimo žrtve koju su naši hrabri vojnici dali za slobodu ovog grada i njegovih stanovnika, da jasno i nedvosmisleno kažemo da ćemo uz božiju pomoć čuvati sjećanje na njih", kazao je glavni imam.

Maksimić je naglasio da će se čuvati vrijednosti slobode, pravde i vjerskih sloboda svih ljudi bez predrasuda i segregacija.

"Po ugledu na njih i mi trebamo biti spremni na veće žrtve. Šehidi su ovoj zemlji i ovom gradu dali sve što su imali. Svaki nišan ovdje nosi poruku da su oni živi i da nikad ne umiru. Naš dug prema šehidima treba biti i svakodnevna borba za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine. Ona je zadužbina šehida i danas traži nove gazije", naglasio je Dino ef. Maksumić.

Azra Penava, predstavnica porodica žrtava Vranice, kazala je kako 9. maj nju podsjeća na tragičnu sudbinu muža, koji je bio dežurni u komandi IV korpusa.

"Nakon tolike borbe i izdaje od strane domaćih izdajnika, komanda jeste zauzeta, jesu pojedini pripadnici Armije mučki ubijeni na Mašinskom fakultetu, ali se nije ostvario zločinački poduhvat cijepanje Bosne i Hercegovine i pripajanje Hrvatskoj", kazala je Penava.

Penava je naglasila kako još tri žrtve Vranice nisu pronađene, a počinioci zločina sankcionisani.