Mislim da Bosna i Hercegovina nikad neće postati članica NATO pakta

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić dao je intervju za ruske "Vesti". U intervjuu je rekao da Srbija pokušava postati članica Europske unije, ali "to ne znači da treba zaboraviti na tradicionalne odnose s prijateljima kao što je Rusija".

Dačić je rekao da se Zapad ne bi usudio bombardovati Srbiju da je Vladimir Putin bio predsjednik Rusije 1999. godine, RadioSarajevo.ba.

Naročito zanimljiva je Dačićeva procjena širenja NATO pakta nakon što je Makedonijapromijenila ime, preciznije mogućnosti da se ovom vojnom savezu priključi Bosna i Hercegovina.

"Mislim da Bosna i Hercegovina nikada neće postati članica NATO pakta, jer je to nemoguće bez saglasnosti Republike Srpske, odnosno Srba koji tamo žive. NATO treba da uzme u obzir stavove Srbije i srpskog naroda, a mi se zalažemo za vojnu neutralnost i ne ulazimo u bilo kakve saveze. Činjenica da su zemlje članice NATO-a oko nas neće promijeniti ni položaj Bosne i Hercegovine ni položaj Srba. Želimo korektne odnose sa Sjevernoatlantskim savezom, posebno pošto je misija NATO-a na Kosovu, koja bi, u skladu sa Briselskim sporazumom, trebala osigurati mir. Ali nećemo postati član saveza, s obzirom na negativno prethodno iskustvo koje imamo", poručio je Dačić.