Bosna i Hercegovina ostaje bez radne snage: Uvozimo trgovce, građevince i zabavljače

Radne dozvole dobilo više od 2.400 stranaca, ali je moguće da ih je više zaposlenih

Pad domaće radne snage već duži period bilježi se u Bosni i Hercegovini. Da naša zemlja ostaje bez kadra, pokazuje i podatak da su varioci i zidari odavno na listi najtraženijih, jer su svoj trud i rad odlučili ponuditi van zemlje, najviše u Sloveniji.

Nove dozvole


Zato su poslodavci primorani tražiti novu radnu snagu među strancima. 

Kako su nam potvrdili iz zavoda za zapošljavanje Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, u prvih devet mjeseci dozvole je dobilo 2.413 stranaca. Neki su dobili nove dozvole, a neki su obnovili već postojeće.

- Najviše dozvola izdato je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turizmu – potvrdio nam je Haris Čuljević iz Federalnog zavoda.

U Republici Srpskoj najtraženije zanimanje je u sektoru umjetnost, zabava i rekreacija odnosno za rad na promocijama, te u trgovinama, građevinarstvu, informaciji i komunikacijama.

Predviđena kvota


Interesantno je da je u RS strancima izdato 437 novih radnih dozvola, a Vijeće ministara dalo je na raspolaganje svega 200, pa je na mjestu pitanje koliko je zaista stranaca i našlo posao u našoj zemlji - piše Avaz.

- Kvota se može prebaciti kada je riječ o strancima s visokom stručnom spremom, strancu čiji se rad zasniva na međunarodnom sporazumu, profesionalnim sportistima, onima koji su se odrekli bh. državljanstva - pojasnio je Zoran Elek, viši stručni saradnik za informiranje i odnose s javnošću Zavoda RS.

9.000 dozvola za pet godina


Alarmantan je podatak da je od početka 2015. pa do devetog mjeseca ove godine strancima izdato više od 9.000 dozvola za rad u BiH.

Već godinama najviše je izdato dozvola u oblasti prerađivačke industrije, trgovine i građevine.

Izvor: