Pokrenut projekat Bosna International Forum registrator i Servis za dijasporu

Nakon višegodišnjih analiza i rada na projektu Bosna International Forum, konačno je uspostavljen Registrator i Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine.

U početku je to bila ideja bosanskohercegovačkih studenata širom svijeta, kojoj su temelji udareni 2016. godine u austrijskom gradu Linzu, i s vremenom je okupila mrežu uspješnih državljana Bosne i Hercegovine iz različitih sektora širom svijeta. Danas je to formalno-pravno tijelo, koje ima za cilj uspostaviti sistem koji će staviti u funkciju Servis na usluzi dijaspore sa prostora cijele Bosne i Hercegovine bilo gdje u svijetu, a u isto vrijeme i izradu najpreciznije baze dijaspore Bosne i Hercegovine. Projekat je javnosti predstavljen 19. aprila 2019. godine u Sarajevu, a prije toga u više od 30 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

-"Cilj Registratora nije popis dijaspore, nego obostrana komunikacija kroz softver i web aplikaciju između Servisa za dijasporu, lokalnih zajednica i krajnjeg korisnika Servisa, svakog registrovanog člana dijaspore. Kroz Servis cilj je po prvi put ponuditi dijaspori ono što zaista trebaju u matičnoj zemlji, od obostrane komunikacije, informacija, pravne podrške, i širokog spektra usluga za koje imaju potrebu. U prvom planu je vratiti izgubljeno povjerenje, a zatim kroz uspostavljenu mrežu uspješnih bosanskohercegovačkih građana širom svijeta, uz izgrađeni modul i Projekat 5525, zajednički raditi na planu Vision BiH 2030, što podrazumijeva bolju sliku i i generalno položaj Bosne i Hercegovine u svijetu kroz narednih deset godina", izjavila je projekt menadžerica Emina Bulbul-Kahriman.

Image

Servis za dijasporu podrazumijeva memorandume o saradnji sa lokalnim zajednicama širom zemlje i NVO sektorom, koji će na lokalnim nivoima biti na raspolaganju za sve potrebe dijaspore, a kroz sami projekat uspostavljeni su i sektor za pravna pitanja, ekonomsko-projektantski sektor, administrativni i IT sektor.

U konačnici, sistem je zamišljen da funkcioniše na principu da svakom članu dijaspore nakon registracije omogućava se obostrana komunikacija, te podrška za potrebe koje imaju u Bosni i Hercegovini, na način da se sve obavlja kroz nevladinu organizaciju na državnom nivou, ispunjavajući sve zakonske regulative i norme, te ono pri čemu se i vodilo najviše računa, ispuniti sve uslove za zaštitu ličnih podataka.

-"Kroz analize rađene od strane stručnih lica iz zemalja širom svijeta, već godinama nastojali smo pronaći modul da po prvi put od dijaspore ne tražimo niti očekujemo bilo šta, nego pružimo ono što trebaju i na taj način zajednički i institucionalno ovoj populaciji društva damo mjesto koje zaslužuju u ovoj zemlji. Nažalost, niko ne može u potpunosti zaustaviti trend iseljavanja i odlaska koji je gorući problem ne samo naše zemlje nego i regije, ali kroz ovaj projekat, ovaj gorući problem može se pretvoriti u prednost i na pravi način iskoristiti za zajedničku izgradnju budućnosti i stvaranju ambijenta za ostanak pa i povratak", zaključila je Bulbul-Kahriman.

Više o samom projektu kao i registraciju, možete izvršiti OVDJE.

 

(Izvor: Bosna International Forum)