Bošnjaci pomogli izgradnju crkve u Rakovcu, komšijama izmamili suze radosnice

Svečanosti prisustvovalo oko 700 vjernika maglajske, ali i susjednih parohija

U Gornjem Rakovcu, selu udaljenom desetak kilometara od Maglaja, osveštani su zvono i krstovi za novosagrađenu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice. 

Svečanosti je prisustvovalo oko 700 vjernika maglajske, ali i susjednih parohija, nekadašnjih mještana Gornjeg Rakovca koji sada žive širom zemlje, ali i Švicarske, Njemačke, Austrije, prenosi Dnevni avaz.

U ime lokalnih vlasti svečanosti je prisustvovala Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Crkva ponovno izgrađena na mjestu molitvištva

U Gornjem Rakovcu nekada je živjelo nešto više od 400 domaćinstava. Danas ne živi niko. Rijetki su izgradili vikendice i dolaze ljeti. Na mjestu gdje je nekada bilo molitvište, vjernici su se decenijama okupljali druge nedjelje nakon Đurđevdana na seoskoj slavi. 

Na tom mjestu 1988. godine počela je i gradnja crkve, a rat je prekinuo završetak radova. Mnogima je bilo čudno što se crkva gradi u selu u kojem ne živi niko, ali mještani su duhovno vezani za ovaj kraj. 

- Prisilno živim u Doboju. Maštam da se vratim u svoj Rakovac. Dolazim često, napravio sam sebi vikendicu. Uskoro uvodim struju, onda ću dolaziti češće - kroz suze je rekao Čedo Panić. 

Gradnja crkve počela je u martu ove godine. Izgrađena je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima i radu brojnih ljudi. Nekadašnji mještani okupili su se u Zavičajno udruženje Gornjih Rakovčana – “Ognjište Rakovačko”. 

- Sve što radimo, radimo iz ljubavi i u slavu Boga, crkve i naroda. Vlasti žele pomoći povratak, a mi moramo pokazati interesiranje. Siguran sam da će tako i biti - rekao je Davor Vidaković, predsjednik Udruženja. 

Svečano sasluženje vodio je penzionisani vladika Konstantin, uz protojereja stavrofora Radojicu Ćetkovića i protonamjesnika Zorana Panića. 

- Osim priloga nekadašnjih mještana, prilozi Bošnjaka pomogli su da se ova crkva izgradi i izgleda ovako lijepo. Hvala im svima - dodao je protonamjesnik Vladimir Kukić, paroh maglajske parohije.

Podrška projektu i od Misije OSCE-a u BiH

I Misija OSCE-a u BiH dala je podršku projektu izgradnje crkve u Gornjem Rakovcu, ali i pomogla članovima Zavičajnog udruženja Gornjih Rakovčana – “Ognjište Rakovačko” u kontaktima s lokalnim i kantonalnim vlastima, a sve u cilju povratka prijeratnih stanovnika na ovo područje. 

Nakon svečanog sasluženja i podizanja zvona, zaslužnim su dodijeljene zahvalnice, organiziran je ručak za sve prisutne, kao i narodno veselje uz poznate izvođače izvorne muzike.

Izvor: